Z Madety unikl čpavek, jednoho člověka popálil

Prachatice - V areálu prachatického podniku Madeta uniklo dnes ráno ze zásobníku 40 litrů čpavku, z toho deset litrů se dostalo do ovzduší. Jednoho muže čpavek popálil, záchranáři ho museli převézt do nemocnice, kde zatím zůstává. Prachatický městský úřad ale ujistil veřejnost, že obyvatelům nehrozilo žádné nebezpečí. Čpavek je bezbarvý velmi štiplavý plyn, který při vdechování poškozuje sliznici.

Ihned po úniku čpavku opustilo 60 zaměstnanců zasažený prostor, hasiči museli srážet oblak čpavku proudy vody. „Náš zaměstnanec patrně pochybil při manipulaci se zásobníkem a způsobil si tím i popáleniny horní části těla,“ uvedla k příčině havárie mluvčí Madety Barbora Daňková. Záchranáři převezli zraněného do nemocnice, kde zůstane na pozorování. Nemělo by však jít o vážné zranění.

Policie po havárii upozornila na událost obyvatele okolních domů, kteří si měli zavřít okna, aby se jim čpavek dovnitř nedostal. Hasiči o situaci informovali také prachatického starostu a pracovníka krizového řízení městského úřadu.

Tekutá forma uniklého čpavku zatím ještě zůstává v kontejneru v areálu Madety. „Firma, která má akreditaci na tuhle práci, čpavek zlikviduje. Lidé bydlící poblíž Madety nebyli vůbec v jakémkoliv ohrožení. Jen jsme jim doporučili, aby si zavřeli okna, a čpavek je nedráždil,“ uvedl pracovník krizového řízení prachatického městského úřadu Jiří Zoubek.