Nové táborské sdružení zpochybnilo výběr na odbahnění Jordánu

Tábor - Nově založené táborské sdružení Jinak! dnes zpochybnilo výběr společnosti na odbahnění rybníku Jordán. Rozhodovalo o něm táborské zastupitelstvo. Podle sdružení vybralo zbytečně drahou nabídku. Táborský městský úřad vybral minulý týden sdružení firem Daich, Metrostav a Zvánovec, které nabídly odbahnění Jordánu za 372 milionů korun. Přitom komise, která návrhy posuzovala, odmítla společný projekt firem Swietelsky, Strabag a Pavel Hron s cenou téměř 259 milionů. Průběh řízení už prověřuje na základě jiného oznámení Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Na městský úřad už dorazily i námitky neúspěšných účastníků tendru.

„Přijde nám to divné a podezřelé,“ uvedla hlavní představitelka kandidátky sdružení Jinak! pro komunální volby a zastupitelka za Stranu zelených Michaela Petrová. Podle Karla Hotového z odboru investic a strukturálních fondů táborského městského úřadu si ale komise nechala ústavem stavební ekonomiky a řízení při Vysokém učení technickém v Brně zpracovat posudek na částku, kterou nabízely firmy Swietelsky, Strabag a Pavel Hron: „A z toho nám vyšlo, že takto stanovená cena neskýtá záruku, že se za ni dá Jordán odbahnit. Tenhle dokument dostali k dispozici všichni členové komise a na základě toho nabídku odmítli.“

Projektant dopředu stanovil odhadovanou cenu na odbahnění na zhruba 370 milionů korun, což odpovídá nabídce, kterou předložily firmy Daich, Metrostav a Zvánovec. Při hlasování o vítězi pak rozhodl jediný hlas, a to člena rady za Tábor 2020 Marka Slabého: „Rada je povinna označit toho, kdo je vítězem této veřejné soutěže. Tam bylo pouze nutno schválit počínání výběrové komise.“ Slabý je ředitel Jihočeské záchranné služby, kterou zřizuje kraj. „Mohl být vystaven jistým tlakům,“ domnívá se Petrová, podle které už bylo v podstatě téměř jisté, že firma s nejvýhodnější cenou bude vyřazena.

Stále není jisté, kam se bude sediment z Jordánu ukládat

Pokud by radnice nakonec musela výběrové řízení zrušit, nové by vypisovala až po volbách. Politickému sdružení Jinak! se ale nezamlouvá ani to, že stále není jisté, kam se sediment z Jordánu bude ukládat. Odbahnění přitom mělo začít v říjnu letošního roku. Tábor uvažuje o skládce sedimentu v Hůrce u Plané nad Lužnicí, to se ale nelíbí jejím obyvatelům. Podle nich bahno z Jordánu vykazuje větší množství arzenu, než dovolují normy. Se zahájením prací se ale nyní musí počkat, dokud o věci nerozhodne antimonopolní úřad.