Soběslav po více než čtyřech staletích naplnila sen Petra Voka

Soběslav – Přestavba na městskou knihovnu zachránila vzácnou historickou památku v Soběslavi, nechybělo mnoho a původně gotický hrad by se zřítil. Město nejdříve investovalo do nové střechy, potom shánělo peníze na celkovou rekonstrukci. Obnovu hradu téměř za 45 milionů korun nakonec umožnila z velké části evropská dotace. Hrad byl vybudován ve 13. století jako součást městského opevnění a od husitských válek byl opuštěn. V minulosti v něm byl pivovar nebo sklad zeleniny. V 70. letech minulého století byl snesen krov a vyřezány vnitřní konstrukce, hrad byl kvůli tomu v dezolátním stavu.

Výjimečné spojení gotiky, renesance, baroka a architektury 21. století nyní přináší nová podoba soběslavského hradu. „Když jsme sem přišli, hrad se rozpadal. Zdi se rozjížděly, boulily. Bylo za pět minut dvanáct, když se přikročilo k celkové rekonstrukci,“ uvedl architekt Jaromír Kročák. Ze všech návrhů, jak hrad využít, zvítězila knihovna. Jenže knihy potřebují přesně opačné podmínky, než historické zdi, a proto uvnitř vznikla úplně samostatná moderní skleněná budova. „Jsme za to rádi. Je to vlastně ukázka možností, jak lze přistoupit k takovému historickému objektu,“ prohlásil ředitel NPÚ České Budějovice Petr Pavelec a starosta Soběslavi Jindřich Bláha (ODS) doplnil: „Je to hodně poctivé práce a samozřejmě i víra, že se to povede, samozřejmě i to, že jsme byli připraveni. Tak jsme mohli využít finanční prostředky z regionálního operačního programu.“ Ředitelka Městské knihovny Soběslav Alena Fremrová má plány: „Máme takovou představu, že knihovna, jak je úžasná a její prostory jsou krásné, by se mohla stát obývákem města.“

Otevřením nové knihovny se po více než čtyřech staletích dokonce splnil sen jednoho z nejvýznamnějších vlastníků hradu Petra Voka. Přestože to plánoval, rožmberský archiv a knihy z Třeboně sem nakonec nepřestěhoval. Současným knihovnicím pomohli čtenáři, kteří si před stěhováním téměř polovinu knih vypůjčili. „Soběslaváci si to vzali za své a chodili s bednami a batohy. Brali opravdu spoustu knížek,“ dodala Alena Fremrová.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Nyní je budou postupně vracet. A pochopitelně, i když je měli doma déle než měsíc, žádná upomínka nebo pokuta jim nehrozí.

Přestavba na městskou knihovnu zachránila vzácnou historickou památku v Soběslavi.
Zdroj: ČT24