Problémy Suchánkovy černé stavby v Táboře pokračují

Tábor – Už několik let přesvědčuje Ladislav Suchánek z Tábora radu a zastupitele, aby mu umožnili odkoupení nebo směnu pozemku, který patří městu. Částečně na něm stojí jeho nový dům. Přiznává, že se dopustil řady přestupků a postavil ho bez stavebního povolení. Zaplatil už ale pokutu a splnil všechny podmínky radnice, ta mu přesto nevyhověla.

Neoprávněné zabrání přibližně 70 metrů čtverečních skončí pravděpodobně upravením stavby nebo celkovou demolicí. Pokud k ní dojde, bude Ladislav Suchánek vůbec první, kdo se v takovém případě s radnicí nedohodl. Podle svých slov si byl jistý, že k dohodě dojde. Politická vůle ale není, na posledním zastupitelstvu chyběl jeden jediný hlas.

„Už při vykopání základů věděl, že staví na cizím, městském pozemku,“ říká zastupitel Ladislav Šedivý (KSČM). Problém vyvolal polemiku o morálním kreditu zastupitelů. Ladislav Šedivý tvrdí, že kdo směnu podpořil, je pro porušování zákonů. Radoslav Kacerovský, který návrh zastupitelstvu předložil, ale odmítá, že by tím podporoval černé stavby. Problém vidí v něčem jiném: „Od začátku se k panu Suchánkovi nepřistupovalo úplně stejným přístupem, jakým se řešila podobná problematika s majiteli jiných pozemků.“

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Ladislav Suchánek už nabízel městu odkup či výměnu pozemků za jiné, které by umožnily rozšíření městské cesty. V úvahu připadly také pozemky, které se využívají jako autobusová zastávka. Autobusy tady sice pořád zastavují, označení a přístřešek město ale kvůli nevyřešenému vlastnictví pozemků odstranilo.