V Prachaticích začalo stěhování sociálně slabých

České Budějovice - V Prachaticích začalo stěhování romských a sociálně slabých rodin. Z historického centra míří do ubytovny na okraji města. Mezi dvěma stovkami lidí je ale část, která změnu adresy odmítá. A výhrady má i opozice, která se obává vzniku ghetta. Podle radnice si rodiny naopak polepší.

V Lázeňské ulici v prachatickém centru se před chátrajícími domy shromažďují odpůrci stěhování, přicházejí vyjádřit nesouhlas s postupem radnice. V domech jsou totiž vedle poničených bytů i opravené. Někteří nájemníci je proto nechtějí opustit. Změnu adresy odmítají i Biháriovi. Zhruba desetitisícový dluh, který měli, se snaží zaplatit, aby mohli v centru zůstat. „Stěhování se nám nelíbí. Já tady bydlím už řadu let,“ argumentuje odpůrkyně stěhování Iveta Biháriová.  

Opravená ubytovna již přijala jedny z prvních nájemníků. Manželé Stojkovi opustili se třemi dětmi dvě místnosti u náměstí a dostali za ně jednopokojový byt s kuchyní. Měsíčně za něj zaplatí pět tisíc korun. „Když budou všichni Romové pohromadě, tak zde bude hluk a nepořádek. Nevím, jestli je to dobré,“ obává se Milan Stojka.   

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Oprava ubytovny stojící na okraji města si vyžádala dvacet dva milionů korun, je v ní třicet bytů. Podle radních se stěhováním do nových bytů souhlasí většina ze dvou stovek místních Romů. Protestům proto nerozumí. „Řada Romů chodí a dožaduje se, aby se už mohli přestěhovat,“ říká místostarosta Prachatic Martin Malý.  

Do nového se podle místostarosty nepodívají tři rodiny, každá má dluh přes sto tisíc. Pokud nezačnou splácet, skončí na ulici. Kdo nemá dluhy a nechce do ubytovny, zůstane doma. „Stěhování probíhá na bázi dobrovolnosti,“ upozorňuje Martin Malý. „Vadí mi, aby se Romové sestěhovávali do jednoho domu,“ upozorňuje zastupitelka Prachatic Jana Krejsová. 

Radnice očekává, že se teď zlepší situace přímo v centru, kde ubude konfliktního a hlučného chování. Správci objektu chtějí do ubytovny v září nastěhovat ještě dvě rodiny. Do konce roku zaplní deset bytů.