Policejní ředitelé škrtají v rozpočtech

České Budějovice/Jihlava - Jihočeští policisté i jejich kolegové na Vysočině začínají ve svých rozpočtech razantně škrtat. S některými starosty jednají o snížení nájmu za policejní služebny v obecních domech. Současně vyřazují stará auta, stanovují si limity na počet ujetých kilometrů. V některých místech šetří na topení i na dodávkách teplé vody.

Bechyňské obvodní oddělení je umístěno v obecním domě. Policisté ročně posílali do městské pokladny přes dvě stě tisíc korun. Kvůli úsporám i tady žádají o snížení nájmu. Právě v těchto dnech proto probíhají jednání s jednotlivými majiteli nemovitostí. Například bechyňská radnice nechce o policisty přijít, a proto rozhodla, že jim nájem sníží na sto padesát tisíc korun. Na symbolickou korunu ale nepůjde. „Musíme dodržovat zásadu, že nájmy musí být v místě srovnatelné,“ uvádí starosta Bechyně Jaroslav Matějka.

Stejná situace je také ve Veselí nad Lužnicí. Podle starosty je policejní tlak na snížení nájmu poměrně silný, proto ustoupili. „Přijali jsme usnesení, kde jsme snížili nájemné o třicet procent,“ potvrzuje starosta obce Jaromír Novák.

Reportáže Aleše Hazuky a Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Policisté odmítli říci, s kolika starosty jednají. Podle zástupců kraje, kteří mají jen dílčí informace, se ale obě strany ve většině míst dohodly. Tím pádem se nebudou rušit žádná obvodní oddělení. V některých obvodech si policisté stanovili limit na počet ujetých kilometrů. Pohybuje se od pěti do dvaceti. Další peníze ušetří policie tím, že vyřadí stará auta. „Půjdeme cestou provozu menšího počtu vozidel,“ říká mluvčí Jihočeské policejní správy Jiří Matzner.

V Českém Krumlově policisté šetří dokonce i na teplé vodě. V kraji také klesá počet policistů. Někteří odcházejí do civilu a jiní do důchodu. Nové policisty krajská správa nepřijímá. Propouštění policistů a rušení služeben je noční můrou i starostů menších měst na Vysočině. „Předpokládáme, že budeme některé útvary sestěhovávat do jedné budovy, protože využíváním více budov nám vznikají vyšší provozní náklady,“ vysvětluje mluvčí Policie kraje Vysočina Dana Čírtková.

V Okříškách na Třebíčsku je na služebně jedenáct policistů a ti se nonstop starají o třicet šest okolních vesnic. Policie tam platí jen provozní náklady. „V tom objektu jsou nahoře byty, ze kterých je nájemné. Ten dům se tak téměř samofinancuje,“ upozorňuje starosta Okříšek Josef Kula.

Služebna v Polné na Jihlavsku se stará o spádovou oblast čtyřiceti šesti obcí. Na starost je má patnáct policistů. Tady ale až do včerejška platila policie kromě provozních nákladů i roční stotisícový pronájem budovy městu. To už teď neplatí. Kvůli udržení policistů ve městě zastupitelé z nároků slevili. „Vzhledem k tomu, že jsme měli jisté obavy, aby to dopadlo, tak jsme jim snížili nájem na nulu a z nájemní smlouvy se stane smlouva o výpůjčce,“ zdůrazňuje místostarosta Polné Jaroslav Sobotka.

Jaké budou konkrétní škrty v rozpočtu ministerstva vnitra pro jednotlivé kraje, se ředitelé dozvědí zítra. Úsporná opatření už ale plánují. Snižují se už i počty policistů na jednotlivých služebnách. Letos na Vysočině odešlo od policie čtyřicet jedna lidí a dalších patnáct propustí do konce roku.