Cyklisté dnes oficiálně uzavřeli sezonu

Budějovicko – Cyklisté letos zvolili místem pro poslední výlety na kole Jihočeský kraj, konkrétně stezky okolo Vltavy. Podle centrály cestovního ruchu organizátoři jih Čech zvolili zcela záměrně, protože v kraji přibyl největší počet nových cyklostezek a drah pro bruslaře. Jde o desítky kilometrů, sezona proto patřila k mimořádným.

V Českých Budějovicích dnes startovala třetí etapa jízdy po Vltavské cestě. Desítky cyklistů jsou v sedle třetí den, od pramene Vltavy stačili ujet už 180 kilometrů. Dnes na ně čekal 45kilometrový úsek do Týna nad Vltavou. Organizátor Vladimír Votřel informoval, že se sjelo bezmála 300 cyklistů.

Jízda oficiálně uzavírá letošní sezonu. Zastávku v krajském městě zvolili proto, že jím prochází hustá síť stezek. Sezona patřila podle pracovníků centrály cestovního ruchu k nadprůměrným.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

V kraji jsou dvě nové páteřní cyklostezky. První, nazvaná Jezerní, vede po lipenském břehu, druhá míří z Hluboké do staré vorařské obce Purkarec. Obě turisty lákají. Ředitelka Jihočeské centrály cestovního ruchu Pavla Konopová prozradila, že řádově už stezky projely statisíce lidí.

Také v Písku chystají novou trasu pro cyklisty, dokončí ji ještě letos. „Bude to úsek dlouhý přibližně kilometr a půl,“ sdělil starosta Písku Miroslav Sládek (ODS). V kraji je podle jeho zástupců téměř pět tisíc kilometrů cyklistických tras, z toho asi 15 procent je cyklostezek. Vedou především po lesních cestách v národním parku Šumava podél řek.