Plakáty hnutí exprimátora Thomy zmizely z centra Budějovic

České Budějovice - V Českých Budějovicích zmizely z centra předvolební plakáty hnutí Občané pro Budějovice (HOPB), jehož lídrem je odvolaný primátor Juraj Thoma (dříve ODS). Někdo je přelepil jinými, které zvou na předvolební koncert spojený s kampaní ODS. Plakáty zmizely na výlepových válcích, jejichž plochu před volbami rozdělil paritně mezi kandidující subjekty primátor města Miroslav Tetter (KDU-ČSL). Krajský předseda občanských demokratů Martin Kuba se od přelepování distancoval. Reklamní agentura, která měla vše na starosti, uvedla, že šlo zřejmě o její chybu.

„Z celkem 48 ploch nyní visí plakáty ODS na 14 namísto na třech. TOP 09, Věci veřejné a ČSSD má namísto třech ploch šest. KDU-ČSL, KSČM, SNK a Zelení mají obsazené tři plochy, jak bylo primátorem stanoveno. Suverenita má na náměstí jeden plakát. Došlo k hrubému porušení naší možnosti se prezentovat,“ uvedl kandidát HOPB a ředitel Jihočeského divadla Jiří Šesták.

Plakáty hnutí se na válce vrátí nejpozději zítra ráno

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Plakáty, které byly přelepeny přes hnutí Občané pro Budějovice, zvou na úterní akci nadačního fondu Jihočeské naděje. Předsedou správní rady fondu je právě Kuba, dalšími členy tři kandidáti ODS. Akci ODS prezentuje i v rámci předvolební kampaně. Výlep si podle Kuby fond objednal u agentury WIP: „Vinou špatné vnitřní organizace prostě došlo k umístění plakátů na plochy, kam nepatří. My už jsme to s agenturou konzultovali,“ dodal.

Výlepové plochy na náměstí Přemysla Otakara II. spravuje právě společnost WIP reklama s.r.o. Její zástupci poslali po stížnosti na náměstí kontrolu a uznali, že vylepovač udělal chybu a omylem přelepil šest politických plakátu. Pracovníci agentury poté slíbili, že plakáty hnutí Občané pro Budějovice se na válce opět vrátí. Nejpozději budou na místě zítra ráno.

Thoma: Není to jediný případ nerovného přístupu v kampani

Podle lídra HOPB Juraje Thomy to není jediný případ nerovného přístupu v předvolební kampani. Regionální soukromá televize GIMI hnutí zrušila domluvený diskusní pořad. „Považuji to za nehoráznou křivárnu, která nepatří do rovné politické soutěže před volbami,“ řekl ČT bývalý primátor a lídr hnutí Občané pro Budějovice Juraj Thoma.

Přelepené plakáty
Zdroj: ČT24