Kluci měli akci v Táboře

Tábor – Víc než půl druhé miliardy dospělé populace světa má nadváhu, u čtyř set milionů lidí lze dokonce mluvit o obezitě a takových, včetně dětí, přibývá i u nás. Podle posledních výzkumů totiž trápí nadbytečné kilogramy každého třetího Čecha. A právě proto vytvořila Všeobecná zdravotní pojišťovna preventivní program pro děti nazvaný „Jízda kuchařů YesNeYes“. Známí kuchaři v něm zábavnou a zároveň poučnou formou učí žáky českých základních škol zdravě jíst i žít. Dnes byli v Táboře.

Udělat si zdravou a chutnou svačinu není nic složitého ani pro dítě a ty ze sportovní základní školy v Táboře zvládnou bez problémů i oběd. Nejoblíbenější je sice řízek s bramborovým salátem, na dračku ale šlo i mnohem zdravější jídlo, které děti uvařily společně s kuchaři. „Bylo to dobré, ochutnali jsme sendvič,“ pochvalovali si žáci 5. A. „Neděláme nic složitého, pouze jednoduché věci. Mám pocit, že děti jsou vděčné za cokoliv. Hlavně je důležité, aby vařily s námi,“ prohlásil kuchař Filip Sajler a druhý z lektorů Ondřej Slanina doplnil: „Chtěli jsme jim vysvětlit, že je nutné, aby přemýšleli o tom, co jedí, jak to jedí, kolik toho jedí. I kdyby třeba nejedli všechno úplně zdravé, tak aby u toho sportovali, aby se hýbali.“

Manažerka projetu YesNeYes Ivana Fodorová jeho slova potvrdila: „Jedna čtvrtina dětí vůbec nesnídá, jedna pětina nechodí na obědy a 50 procent dětí sedí u počítače víc jak dvě až tři hodiny.“

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Z jídla, známých kuchařů, soutěží i z krátkého filmu nebo atraktivní inspirace k pohybu byly děti skutečně nadšené. Tělocvična se otřásala jako při zemětřesení a jako při něm dokonce vypadl i proud. Druhý chod, treska s bramborem, ale nedovařený nezůstal a při ochutnávce jahodového koktejlu už kultura stravování úplně vzala za své. Na všechny se bohužel nedostalo, třeba jablko ale dneska bylo součástí i oběda ve školní jídelně. Tam nikdy nikdo hlady nezůstane.