Nejstarší zvon v Česku se po rekonstrukci vrací na věž ve Vimperku

Vimperk - Jeden z nejstarších zvonů v Česku – gotický Maria Hilfs – se po kompletní opravě vrací na věž kostela Navštívění Panny Marie ve Vimperku. Tam byl umístěn v roce 1419 a bez úhony na věži přežil 590 let. Odolal i několika válečným tažením, nikdo ho totiž z věže nedokázal vystěhovat. Vršek kostela opustil Maria Hilfs až počátkem letošního roku, hrozilo totiž jeho zřícení.

Zvon měl poškozené srdce, středověký sloupek byl děravý a objevovaly se i první praskliny a vytlučené části. Proto putoval do holandských dílen, kde ho čeští zvonaři dávali dohromady centrimetr po centimetru. I po opravě si tak udržel svůj původní tón.

Do Vimperka se zvon vrátil teprve nedávno, nejdřív mu požehnal místní farář a pak ho technici pomocí jeřábu a lan vytáhli zpět do věže. Oprava 600 kg vážícího „drobečka“ stála skoro 400 tisíc korun, jeho zvuk se ale do okolí bude rozhléhat jen výjimečně, a to při mších.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Do věže se po desítkách let vrátí také zvoníci. Správci farnosti totiž nechali odstranit mechanismus, který zvonem pohyboval – nově to budou mít na starosti tři vybraní muži.