Hnědé tabule navedou turisty i k památkám Ústeckého kraje

Ústí nad Labem - V Ústeckém kraji by měli do konce roku instalovat u silnic 393 hnědých informačních cedulí. Turistům by se tak lépe hledalo 52 památek a dalších zajímavých cílů. Informovala o tom Eva Berrová z oddělení cestovního ruchu krajského úřadu. Podle ní je smyslem těchto cedulí propagovat turistické atraktivity, upozornit na ně při průjezdu danou oblastí a zkvalitnit tak orientaci nejen návštěvníků, ale i místních obyvatel.

Pokud dovolí počasí, měla by být většina značek na svém místě do konce letošního roku. Značky mohly turisty navádět už dříve, letos v lednu ale realizaci zkomplikovaly změny v zákoně o veřejných zakázkách.

Změny v legislativě způsobily několikanásobné prodloužení výrobní doby. Smlouva o dílo mezi Ústeckým krajem a vítěznou firmou Značky Praha s.r.o. na dodání informačních tabulí však byla už podepsaná, doplnila Berrová.

Potřebných 7,7 milionu korun na 393 značek kraj získal z fondů Evropské unie. Žádost podal do výzvy Regionálního operačního programu Severozápad.

„Nechceme aby tento počet zůstal konečný. Proto připravujeme další projekt, který označí další významné turistické a kulturní cíle v našem kraji,“ poznamenal krajský radní Radek Vonka.

Cedulemi kraj označí po dvou zajímavostech na Chomutovsku a na Mostecku, šest na Lounsku, sedm na Teplicku, osm na Ústecku, 13 na Litoměřicku a 14 na Děčínsku.

Mezi označenými turistickými cíli jsou například Tiské stěny, soutěsky v Hřensku, Pravčická brána, památník bitvy u Chlumce, ústecká a děčínská zoo, skanzen v Zubrnicích, hrady Střekov, Krupka nebo Hasištejn, zámek ve Velkém Březně, Ploskovicích a v Benešově nad Ploučnicí, pevnost Terezín, přesunutý kostel Nanebevzetí Panny Marie v Mostě nebo klášter v Oseku.