Policisté kontrolovali myslivce v Bavorovicích

Budějovicko – 1. listopadu začala hlavní lovecká sezona. Na hony ale nevyrážejí jen myslivci, ale také policisté, kteří je kontrolují. Každý rok totiž dochází k tragickým nehodám. Jedna taková kontrola proběhla právě dnes v Bavorovicích na Českobudějovicku. Všech 15 účastníku lovu mělo v pořádku doklady ke zbrani, platné zbrojní průkazy, negativně dopadly i testy na alkohol.

Bavorovice si policisté nevybrali náhodou. Přes místní příměstskou honitbu vede frekventovaná cyklistická stezka. Sami myslivci poukazují na skutečnost, že musí být velmi opatrní. Bohužel nejméně jednou za rok někde v republice dojde při lovu k tragické události. Letos se stala v jižních Čechách – před týdnem zemřel po zásahu ze zbraně myslivec, který se s kolegou vydal na divočáky.

Za posledních 13 let se podobných neštěstí stalo nejméně 15. Například v září 2009 zemřelo na Plzeňsku při lovu holubů 14tileté dítě. O čtyři roky dřív ve stejném kraji i na Moravě myslivec zastřelil svého kolegu. V červenci 2006 zase v souvislosti s lovem na Kladensku zemřel muž na procházce. Kvůli větší bezpečnosti se při honech v poslední době používá reflexní výbava.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Jihočeští policisté budou v kontrolách myslivců pokračovat až do konce sezony. Byli již u 37 honů a odhalili celkem 12 přestupků.