Pyrotechnici vyzvedli nevybuchlé granáty z války, bylo jich 1,6 tuny

Český Krumlov - Pyrotechnici dnes dokončili vyzvedávání nevybuchlé munice ze 2. světové války na Českokrumlovsku. Oproti původnímu odhadu, který předpokládal až třítunový nález, nalezli celkem 1,6 tuny především dělostřeleckých granátů od malých až po velké ráže. Policejní pyrotechnik Ladislav Zágiba spolu s dalšími odborníky pracovali na vyzvedávání nevybuchlé munice od začátku týdne, v lesním prostoru na Českokrumlovsku pátrali zhruba na ploše 500 metrů čtverečních.

Největší část munice se skrývala v bažinách a rybníčkách. „Vzhledem k počasí, jaké v těchto dnech panovalo, se jednalo o dost náročnou práci. Sněžení a silné mrazy nám to především ve čtvrtek a v pátek hodně zkomplikovaly,“ uvedl Zágiba. Pyrotechnici sice skončili s vyzvedáváním munice, ale budou prostor ještě nadále monitorovat.

Místo nálezu stále zůstává z bezpečnostních důvodů tajné. Pyrotechnici chtěli munici odstranit co nejdříve, protože se obávali toho, že by ji mohla objevit veřejnost. Policii o nálezu informoval myslivec, který v lese našel jednu ze střel. V této lokalitě vojáci na konci války naházeli do bažin a rybníčků velké množství hlavně protiletadlových dělostřeleckých granátů, přivezli jich sem zřejmě několik nákladních aut.

Nevyubuchlý granát
Zdroj: ČT24