Liberec bude hostit další velkou akci

Liberec – Ve stínu zadluženého mistrovství světa v klasickém lyžování se v Liberci chystá další sportovní akce. Evropská zimní olympiáda mládeže se tam uskuteční už v polovině února příštího roku. Pořadatelé mluví o potřebě obnovit důvěru v pořádání velkých sportovních podniků, kritici zase naopak o zbytečné a megalomanské akci. Potrvá týden a přijde na více než sto šedesát milionů korun. Olympiáda bude financována z peněz Libereckého kraje za přispění Evropské unie.

Jako šampionát Kateřiny Neumannové tenhle podnik nedopadne, slibují pořadatelé Evropské zimní olympiády mládeže. Zajistit to mají její manažeři, třeba bývalý a za Topolánkovy vlády odvolaný šéf lyžařského mistrovství Roman Kumpošt. Dodavatelům platí předem, po minulé zkušenosti totiž firmy pořadatelům nevěří. „Pokud se platí faktury dopředu, nelze objednat služby, na které by potom nebyly peníze. Považuji to za jeden z kontrolních prvků,“ uvedl hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler (ČSSD) a prezident organizačního výboru EYOWF 2011 Roman Kumpošt doplnil: „Infrastrukturu i pojetí akce musíme přizpůsobit mládežnickému sportu a v těchto dimenzích a s tímto rozpočtem lze takovou akci udělat.“

Sto třicet z potřebných 165 milionů zaplatí Liberecký kraj, padesáti miliony přispěje Evropská unie. „Snažíme se udělat všechno, aby to byla kladná nula. To jest, abychom měli nějakou rezervu, kdyby nastaly nějaké nepředvídatelné události,“ prohlásil předseda správní rady EYOWF 2011 Vladimír Richter. Olympiády se zúčastní 1 500 sportovců a členů doprovodu z 46 zemí, rozdělí si mezi sebou 28 sad medailí. „Jsou to sportovci, kteří už mají našlápnuto vysoko. Jsou to lidé, kteří se asi budou časem objevovat na velkých olympiádách nebo na mistrovství světa. Je to pro ně velice důležitá akce v jejich kariéře, je to odrazový můstek dál,“ podotkla výkonná ředitelka EYOWF 2011 Kateřina Nyčová.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Evropská zimní olympiáda mládeže se uskuteční 12. až 19. února. Téměř přesně dva roky po mistrovství světa, a to i v jeho areálech, včetně doteď nevyužitého Vestce.

Areál lyžařského šampionátu ve Vesci
Zdroj: ČT24