Táborská nemocnice hledá lékaře přes inzerát

České Budějovice - Některé nemocnice začínají hledat lékaře za ty, kteří dali výpověď. Inzeráty s nabídkou umístily, kde se dalo. A tak vedení nemocnic využívá internetové stránky, tisk i úřady práce. Všude tam hledají náhradu za odcházející doktory. A některé radnice pomáhají tím, že pro nové lékaře hledají ubytování. To se týká i radnice v Táboře.

Táborská nemocnice jako první v Jihočeském kraji zveřejnila inzeráty, v nichž hledá lékaře na plný pracovní úvazek. Nabízí mzdu podle stupně vzdělání, ale i ubytování. „Myslím si, že i pro mladé lékaře je táborská nemocnice velmi zajímavé pracoviště,“ říká předseda představenstva Nemocnice Tábor Ivo Houška.

Právě v tomto zdravotnickém zařízení je lékařů dlouhodobě nedostatek. Teď jich odchází dalších dvacet devět ze sto dvaceti sedmi. Správci nemocnice začali hledat specialisty hned pro osm oddělení, například pro internu, chirurgii a psychiatrii. „Doufám, že budeme mít na pracovní místa více nabídek,“ dodává Ivo Houška.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Lékaři, kteří odcházejí, takový postup očekávali. Výpovědi stahovat nebudou. „Celou akci vnímáme jako určitý pokus nás tlačit, abychom výpovědi stáhli,“ domnívá se místopředsedkyně LOK Nemocnice Tábor Jana Mikulová.

Vedení táborské radnice chce také nemocnici pomoci. Zvažuje, že se pokusí najít, případně vytipovat pro nové lékaře vhodné ubytování. „Město se k tomuto problému nepostaví zády,“ slibuje starosta Tábora Jiří Fišer.

Oslovení zástupci České lékařské komory nedávají podobným inzerátům velkou šanci na úspěch. Podle nich jde o zoufalý pokus, nemocnice specialisty získá jen velmi obtížně. „V žádném případě neseženou ani pět kvalifikovaných lékařů,“ odhaduje předseda Oblastního sdružení České lékařské komory Tábor Miroslav Smažík. „Musíme udělat všechno proto, aby nebyli poškozeni pacienti,“ zdůrazňuje náměstkyně hejtmana Jihočeského kraje Ivana Stráská.

Na jihu Čech se k výzvě Děkujeme, odcházíme aktivně připojilo devadesát devět lékařů ve čtyřech z osmi nemocnic. K nejhůře postiženým patří jindřichohradecká a táborská. Jiné nemocnice spíše vyčkávají, protože nevěří, že odejdou všichni lékaři, kteří výpověď podali. Pokud se však situace nezmění, budou nemocnice omezovat počet výkonů a pacienty posílat do nemocnice v Českých Budějovicích.