Ve Stožci raději sledují jeleny než televizi

České Budějovice - Stožec uprostřed Šumavy láká na noc do vsi netradiční turisty - jeleny.  Lidi jim na předem určená místa připravují lahůdky, a když utichne ruch, mlčky je zpoza oken pozorují. Namísto spánku už bděli mockrát. Jejich zážitky jsou neopakovatelné. Obyvatelé Stožce přiznávají, že se na jeleny dívají mnohem raději než na televizi.

Jeleny již zdaleka láká velké dřevěné koryto. Minulou zimu leželo ve sněhu za vesnicí, teď ho místní dali pod lampu mezi domy. Každý podvečer sem sypou jablka, mrkev a tvrdé pečivo, vedle vrší kupku sena. V zásobování se střídají, po setmění se pak shromáždí za okny a vyčkávají. První do ulice zamíří asi pětiletý jelen, místní mu dali jméno Pepa. „Vždy si to zamíří dolů k lampě,“ svěřuje se malý Petr Fleischmann. 

Lidé považují Pepu za průzkumníka. Po něm přichází Karel a Jarda. To jsou štamgasti, chodí sem každou noc. „Dívám se raději na jeleny než na televizi,“ přiznává Pavla Rapantová.         

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Když je silný mráz a hodně sněhu, objeví se tady během noci asi deset jelenů. Nechodí ve stádu, ale každý sám. „Je to úžasné. Ještě nikdy jsem takto jeleny neviděla, přímo uprostřed vesnice,“ dodává Marie Peštová. 

Podle správců parku je to výjimečná podívaná. Jeleni se každou zimu stahují z vyšších poloh do nižších za potravou. Proto také pro ně vytvořili přezimovací obůrky, kde je stejně jako ve Stožci přikrmují. Loni uprostřed lesů vybudovali speciální pozorovatelny. „Jeleni jsou zvěř, která se pohybuje volně po území národního parku,“ upozorňuje pracovník Správy Národního parku Šumava Jiří Kec. 

V parku žije kolem sedmi stovek jelenů. V období říje se sem ale stahuje i zvěř z okolí, v té době tady správci chráněného území evidují i tisíc kusů.