Sněžit bude do konce týdne

Praha – Začal další týden, který bude zřejmě celý zimní. Ke sněhu, který připadl o víkendu, se v noci přidal další čerstvý – napadlo až deset centimetrů. Sněžit by mělo s výjimkou soboty celý tento týden. Podle předpovědi meteorologů by se měla rtuť teploměru pohybovat pod bodem mrazu, sněhová pokrývka se tak zřejmě udrží. Sníh tradičně způsobil vážné problémy hlavně v dopravě. V kopcích uvízly kamiony, na vrstvě čerstvého sněhu havarovaly i dva linkové autobusy a řada osobních aut. Kalamita si vyžádala i jeden lidský život. Desítky vlaků stojí kvůli poruše zabezpečovacího zařízení na pražském hlavním nádraží. Mimořádnosti na železnici naleznete zde. Podrobnosti ke sjízdnosti silnic a dálnic naleznete zde.

Zimní počasí a teploty kolem nuly, které se v Česku usadily už na konci minulého týdne, potrvají do neděle a zřejmě i během dalšího týdne. Podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) by se měla rtuť teploměru pohybovat pod bodem mrazu, sněhová pokrývka se tak zřejmě
udrží. Už v neděli napadlo místy i přes deset centimetrů sněhu, bílá nadílka vylákala na hory tisíce lyžařů. Do konce měsíce by se nejvyšší denní teploty měly pohybovat pár stupňů pod bodem mrazu, nejvýše budou na nule. V noci může přituhnout na minus pět, postupně až minus deset stupňů Celsia.

V horských střediscích je nejméně 30 centimetrů, třeba na Labské boudě leží rovný metr sněhu, na šumavském Velkém Javoru 88 centimetrů.

Sníh zkomplikoval dopravu (zdroj: ČT24)

Počasí v noci

Pozor na kluzké silnice

Čerstvý sníh se snesl na silnice v celé republice. Všechny komunikace by měly být sjízdné. Výjimkou jsou silnice uzavřené z jiných důvodů, než je sníh – například silnice I/62 v Hřensku nebo II/102 ve Vraném nad Vltavou, které jsou neprůjezdné kvůli sesuvům skal.

Hlavní silnice jsou buď holé a mokré, nebo pokryté rozježděnou sněhovou břečkou. Platí to i pro dálnice, na rozježděný sníh upozorňují silničáři například na D1 na Vysočině. Na silnicích nižších tříd většinou leží uježděná vrstva sněhu krytá posypem. Ve vyšších polohách Libereckého kraje se mohou tvořit sněhové jazyky.

V Karlovarském kraji v noci na dnešek znovu sněžilo a na silnicích ve vyšších polohách místy zůstává vrstva rozbředlého sněhu. Při teplotách od minus čtyř do minus jednoho stupně mohou být silnice kluzké a sjízdné se zvýšenou opatrností.

V posledních týdnech se největší dopravní komplikace tradičně objevují v Ústeckém kraji. Po uzavírkách kvůli povodním se spolu se zimním počasím vrátila komplikace v podobě kamionů, které uvázly ve stoupání. Řada jich zapadla u Velemína na silnici z Lovosic do Teplic.

Na obzvlášť kluzké vozovky upozorňují silničáři v Plzeňském a Jihočeském kraji. V obou regionech silně sněžilo, místy tak, že čerstvý posyp vždy rázem zmizel pod novým sněhem. V Plzeňském kraji se solí už jen na nejdůležitějších nebo nejnebezpečnějších místech. Problémy měly i autobusy, jeden narazil do svodidel u Nových Hradů, další havaroval v Litoradlicích. V obou regionech se ráno stalo několik nehod osobních aut, jedna z nich byla smrtelná. Na státní silnici u Mirotic na Písecku nezvládl řidič osobního auta svůj vůz, ten vjel do protisměru a srazil se s kamionem. Muž střet nepřežil.

Zbytky rozbředlého sněhu leží i na dálnici z Prahy do Hradce Králové či na hlavních tazích na Opavsku a Bruntálsku. Opatrnou jízdu by řidiči měli volit také na Vsetínsku, kde je vlivem mrholení snížená viditelnost.

Zatímco v prosinci, když se zima ozvala poprvé, byly pražské ulice neobvykle prázdné, tentokrát jsou tahy v metropoli stejně vytížené jako kdykoli jindy. Na hlavních tazích včetně magistrály leží zbytky rozbředlého sněhu, vedlejší ulice jsou často neprotažené i neposypané. Pražští silničáři však tradičně tvrdí, že nic nezanedbali. „V 5:30 jsme vyslali prvních 70 vozů na silnice I. tříd, o hodinu později vyjely další. Nyní máme v terénu 130 posypových vozů,“ uvedl mluvčí Technické správy komunikací Tomáš Mrázek.

  • Posyp vozovky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2271/227045.jpg
  • Doprava v zimě autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2269/226838.jpg