Ve ski areálu Kozí Pláň se dnes lyžuje bezpečně

Kozí Pláň - Na jihočeských Kozích Pláních se dnes lyžuje pod dohledem policistů v rámci Dne bezpečnosti na sjezdovkách. Přestože se jedná o malý areál, zranění se ani v něm lyžařům nevyhýbají. Dnešní preventivní akce byla zaměřena především na děti. Jen za uplynulé dva měsíce se na českých sjezdovkách vážně zranilo nejméně deset dětí. Jedna třináctiletá dívka dokonce zemřela.

V jižních Čechách letos zatím k žádnému těžkému úrazu nedošlo. Těch drobných je ale i tady poměrně dost. „Měl jsem otřes mozku. Jel jsem a sejmul mě lyžař seshora,“ řekl Bedřich Mora. Nejčastějším zraněním je vyražený dech, zlomenina nebo rozseklá hlava. „Loni jsme skoro žádný úraz neměli, letos je to trochu horší, ale jsou to samé malé úrazy, protože opravdu dbáme na bezpečnost sněhu,“ prohlásil Václav Mazák, správce Lyžařského areálu Kozí Pláně.

Zranění si podle policistů lyžaři a snowbordisté mnohdy způsobí vlastní neopatrností nebo bezohledností vůči ostatním. Zdaleka ne všichni se řídí pravidly bezpečného lyžování a někteří je ani neznají. „Policisté preventivně působí na lyžaře i snowboardisty. V rámci programu si pro děti připravili preventivní soutěže a hry,“ podotkla Lenka Holická, mluvčí KŘ Policie Jihočeského kraje.

Reportáž Kristýny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Měřila se i rychlost lyžařů. Měření ukázalo, že i na mírné a krátké sjezdovce, jako je tato, mohou lyžaři sjíždět až 80kilometrovou rychlostí.

Pravidla při lyžování
Zdroj: ČT24