Mráz a sníh – vládci českých silnic

Praha – Velmi chladné počasí vládne Česku. Teploty ráno zůstávaly i pod minus deseti stupni Celsia a ani odpoledne se nedostanou nad nulu. Na Valašsku napadl v noci nový sníh, na většině míst ale zůstává ležet pouze ten starý, který je zledovatělý. Řidiči by tak měli dávat pozor, silnice ve všech regionech kloužou. Na železnici sice mrazivé počasí komplikace nepůsobí, přesto nebyla doprava bez problémů – kvůli závadě na výhybce nejezdily vlaky na pražsko-budějovické trati mezi Benešovem a Chotovinami, po střetu rychlíku s člověkem stál také úsek Železný Brod – Turnov. Osobní vlak dnes po poledni vykolejil mezi Davlí a Jílovým u Prahy. Nikdo nebyl zraněn. Vlaky na trati nahradily do večera autobusy. Mimořádnosti na železnici naleznete zde.

Nejvyšší teploty se dnes budou pohybovat mezi -7 a -3 stupni Celsia. Bude oblačno až zataženo, sníh má padat pouze ojediněle. Vát bude mírný severovýchodní až východní vítr. Mrazy budou panovat po celý pracovní týden, zatímco o víkendu by se mělo oteplit. Nebe ale bude klidné, lehké sněžení lze očekávat až v druhé polovině týdne.

Na silnicích v horských oblastech Královéhradeckého kraje leží místy vrstva uježděného zledovatělého sněhu. V Orlických horách v noci připadly dva centimetry sněhu, vlivem větru se v noci tvořily sněhové jazyky. Ve vrstvě zledovatělého sněhu jsou na horských cestách místy vyjeté koleje, kritické úseky jsou kryté posypem.

Tuhé mrazy zkomplikovaly dopolední dopravu na silnicích v Ústeckém kraji. Náledí se tvoří i na dálnici D8, kde může být značně nebezpečno – zejména v úseku přes Krušné hory, ale i v údolí řeky Bíliny. Kluzké jsou i další tahy včetně těch nejvýznamnějších.

Počasí během noci

Převážně zataženo až oblačno, ojediněle slabé sněžení. Místy přechodně i polojasno. Nejnižší teploty -6 až -10 °C, při zmenšené oblačnosti a sněhové pokrývce kolem -12 °C. Mírný severovýchodní až východní vítr 2 až 5 m/s.

Silničáři Olomouckého kraje upozorňují na komplikace na horách. Na Jesenicku přes celý víkend napadly zhruba čtyři centimetry sněhu, silnice v oblasti pokrývá rozbředlý sníh. Sněhová kaše může potrápit řidiče také na Červenohorském sedle, jezdit by zde měli se zvýšenou opatrností.

Ve Zlínském kraji komplikuje dnes dopravu nový sníh i vítr. Na Valašsku napadly zhruba dva centimetry nového sněhu a sněžení neustalo ani dopoledne. Regionální silnice ve vyšších polohách Vsetínska pokrývá zajetá vrstva sněhu do tří centimetrů, vlivem větru se tvoří i sněhové jazyky.