Strakonice možná přijdou o dotace na opravu náměstí

Strakonice - Strakonicím hrozí, že přijdou o 39 milionů korun z evropských fondů určených na opravu náměstí. Projekt totiž blokuje námitka jednoho z majitelů domů, který tvrdí, že bude mít horší přístup do svého objektu a že vedení města nereagovalo na jeho připomínky. Radnice to ale odmítá. Přesto potvrzuje, že kvůli námitce zřejmě nezíská včas potřebná povolení a o dotaci přijde.

Přízemí domu Rudolfa Oberfalcera využívají firmy, které do dvora zajíždějí s nákladními auty. Po opravě se sem podle majitele nedostanou. „Konkrétně mi vadí to, že mám omezený přístup k pozemku a do dvora,“ uvedl vlastník domu. Dle názoru radnice nicméně nájezd není v původním stavu vyhovující. „Nájezd neodpovídá platným technickým normám, a proto ho musíme opravit,“ podotkla mluvčí Městského úřadu Strakonice Irena Malotová.

Podnikatel podle svých slov dva roky na nedostatky v projektu upozorňoval. Žádal úpravy, ale neuspěl. Návrh navíc podle něj neodpovídá územnímu plánu, a proto se brání: „Řešení mi znehodnocuje nemovitost.“ S tím nesouhlasí starosta, který potvrdil, že projekt stávajícímu územnímu plánu odpovídá.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

V budoucnu by nicméně před domem podnikatele měla být průjezdná asi osmimetrová rampa. Místostarosta města Pavel Pavel proto námitce vlastníka nerozumí. „Do zmiňovaného objektu se větší dodávka vejde bez problémů,“ domnívá se.

Krajský úřad nenašel řešení

Spor by teď měl řešit kraj. Ten ale o připomínkách zatím nerozhodl. Spis proto vrací zpět do Strakonic. „Krajský úřad není v tuto chvíli kompetentní k řešení zmíněného odvolání,“ vysvětlila mluvčí Jihočeského kraje Kateřina Koželuhová.

Ve hře je nyní 39 milionů korun. Pokud spor neskončí do konce března, radnice o peníze definitivně přijde. Přitom polovina náměstí je už opravená. Práce dosud spolykaly 78 milionů. Bagry se teď dočasně přesunou i na druhou polovinu. Tuto část náměstní rozkopají vodohospodáři už v březnu a položí zde nové kanalizační potrubí a plochu provizorně překryjí dlažbou. Další týdny pak budou čekat na to, zda radnice dostane peníze na dokončení oprav.