Tábor je plný vína

Tábor (Jihočeský kraj) – Jihočeský Tábor žije největší slavností vína v republice, která nemá délkou svého trvání v celém Česku srovnání. Organizátoři třetího ročníku Táborského festivalu vína předpokládají, že ho během šestnácti dnů navštíví až dva tisíce lidí, vyznavačů dobrého vína z blízkého i vzdálenějšího okolí. Čeká je bohatý program plný zajímavostí, degustací, setkání s vinaři a největšími tuzemskými odborníky, kteří mají světová ocenění. V průběhu festivalu se totiž představí přední tuzemští sommeliéři. Akce by měla být propagací tuzemské produkce vína.

Vinice a vinaři v Táboře a okolí nejsou, přesto tříletá zkušenost festivalu ukazuje, že fanoušků i znalců vína je ve městě dost. „Ta skupinka je sice možná menší, ale o to víc vybroušenější, takže je to víc zajímá, mají o to větší zájem. A to, jestli je to kraj piva, nebo ne, to už asi dnes nehraje příliš velkou roli,“ prohlásil sommeliér Ivo Dvořák a organizátor festivalu Jiří Blafka doplnil: „Sjíždějí se sem teď vlastně už i z Prahy a Budějovic. Už se tady začínají koncentrovat lidé, které víno zajímá.“ Na letošním ročníku se účastníci dozvěděli detailní podrobnosti například o portském a sherry nebo o snoubení vína s jídlem. A to od největších tuzemských odborníků. „Já osobně se považuji za takového překladatele vinného jazyka do jazyka lidského. Jsem strašně rád, že to funguje,“ dodal Ivo Dvořák a další ze sommelierů Branko Černý ujistil: „Na vlastní kůži, na vlastní chuťové pohárky prožijí mnozí orgasmus ze skvělého vína zkombinovaného s fantastickými pokrmy.“

Festival završí 26. března přehlídka 25 českých a moravských vinařství. Ani tím však neskončí, prodejní výstava fotografií, které mapují rok vinaře, potrvá až do 10 dubna. „Z toho, že jsme udělali výstavu fotografií Karla Soukupa, mám největší radost. Krásná výstava a ještě k tomu bohulibá záležitost, protože výnos je určený na charitu,“ poukázal Jiří Blafka.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Výstava se koná v nové galerii Husitského muzea a výtěžek získá táborský hospic Jordán.

Vinice
Zdroj: ČT24