Francisovy turbíny obohatí písecké muzeum

Písek – Několik hodin stěhovali správci a dobrovolníci dva nové exponáty do elektrárenského muzea v Písku. Francisovy turbíny, které vážily dohromady přes tunu, museli v poslední fázi dopravit do nové expozice ručně. Nákladní auto se až k budově nemohlo dostat. Návštěvníci je uvidí už za necelé dva týdny.

Na první pohled nevypadá stěhování turbín příliš složitě. Zrestaurované klíčové součásti nyní už neexistujících vodních elektráren ale vážily každá kolem půl tuny. Skupina dobrovolníků nakonec dopravila sice těžké, ale přesto poměrně křehké turbíny do budovy muzea. Dobrovolník Václav Farský popsal, že nejtěžší bylo dostat turbíny z auta.

Asi osmdesát let staré turbíny rozšířily jednu z největších sbírek vodních strojů v Čechách. Ta se nachází přímo v historické funkční hydroelektrárně. Ředitel Elektrárny královského města Písku Marek Anděl informoval, že jde o turbíny, které se pod vodou točí do současnosti. Starosta Písku Ondřej Veselý (ČSSD) věří, že město nyní bude navštěvovat více turistů. Oba nové přírůstky uvidí návštěvníci muzea již 1. dubna.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)