Jihočeské obce si častěji půjčují městské strážníky

Týn nad Vltavou – Některá města na jihu Čech začala propůjčovat své strážníky do míst, kde lidé nejsou spokojeni se současným nasazením celostátní policie. Za „nájem“ strážníků města vybírají desetitisícové částky, o zájem však prý není nouze. Poptávkou po pomoci z jiných měst starostové prý reagují na úsporná opatření státní policie. Strážníci nejčastěji jezdí dohlížet na pořádek do vesnic. Jejich státní kolegové tvrdí, že kraj dokážou bránit i bez dodatečné pomoci, avšak spolupráci se nebrání.

Na nový rajon se připravují například strážníci z Týna nad Vltavou. Příští týden začnou dohlížet na pořádek v Temelíně a Všemyslicích. „Zejména to bude měření rychlosti a kontrola veřejného pořádku,“ uvedl příslušník vltavotýnské policie Martin Macháček. Jen Temelín přitom za cizí služby zaplatí 150 tisíc korun ročně. Podle starosty Týna nad Vltavou Milana Šnorka však město upřednostňuje bezpečnost nad vyššími výdaji. „V některých oblastech postrádáme aktivitu státní policie,“ shrnul starosta problém.

Na pracovní službu do sousedství se pravidelně vydávají také strážníci z Kovářova na Písecku. V okolních obcích slouží celkem 10 hodin týdně. Oslovení starostové vsadili na strážníky z jediného důvodu. Očekávají, že se budou ve vsích objevovat častěji než hlídky státních policistů.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Zástupci krajského policejního ředitelství však takové argumenty odmítají. Úsporná opatření se podle nich do úrovně bezpečnosti nepromítly. Strážníci se přesto na pracovní cesty vydávají stále častěji. Zástupci kraje již nyní evidují minimálně deset takových případů.