Majitel zpronevěřil zálohy od nájemníků

Tábor - Majitel několika panelových domů ve Veselí nad Lužnicí vybírá od nájemníků zálohy na dodávku tepla a teplé vody, dodavateli ale řádně neplatí. Podle Sdružení na ochranu nájemníků se jedná o jasný případ zpronevěry. S trestním oznámením ale neuspělo. Policie ale podle svého vyjádření majiteli trestný úmysl neprokázala a celý případ proto odložila.

Devět set dvacet pět tisíc korun dluží pražská společnost AMRA Veselským službám za dodávku tepla a teplé vody. „Některý měsíc přišlo více peněz, jindy zase méně. Byly i měsíce, kdy nedošlo k žádné platbě,“ říká jednatel firmy Veselské služby Jaroslav Benda. „V určitých chvílích nám chyběly prostředky. Bylo to i proto, že zálohy, které jsme platili dodavatelům, byly vyšší než zálohy vybrané od nájemníků. Mezi nimi je také celá řada neplatičů,“ vysvětluje zástupce firmy AMRA Jan Kodádek. 

Jiní nájemníci ale majiteli domů platí řádně. Přesto i jim hrozí, že kvůli dluhu společnosti AMRA přijdou o teplo a teplou vodu. „Nejde mi do hlavy, kam ty peníze jdou,“ diví se jedna z nájemnic. „Rozhodně ze společnosti nebyla nikdy vyvedena ani koruna ve prospěch vlastníků,“ tvrdí Jan Kodádek. 

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Společnost AMRA tady vlastní asi sto třicet bytů. Zdaleka ne všechny jsou ale obydlené. „Chybí jim nájemníci a mají neplatiče. Ale to nás, co nájem platíme, nezajímá. Ať si udělají pořádek oni v Praze,“ zlobí se nájemník Antonín Zifčák. 

Sdružení na ochranu nájemníků podalo na majitele domů trestní oznámení. S výsledkem ale spokojeno není. „Táborská policie neshledala naplnění skutkové podstaty trestného činu,“ oznamuje Miroslav Doubek z táborské policie. „Ke zpronevěře evidentně dochází. Nájemníci platí zálohy na tyto služby, ale společnost je neplatí dodavateli. To je jednoduché, to je zpronevěra,“ je přesvědčena poradkyně Sdružení na ochranu nájemníků ČR Marie Paukejová.  

Protože se domnívá, že policie při vyšetřování nepostupovala správně, požádá o přezkoumání Nejvyšší státní zastupitelství.