V Písku se rozpadla koalice, odešla z ní ODS

Písek - Koalice ČSSD, Volby pro město (VPM) a ODS v Písku se dnes rozpadla. Vystoupila z ní ODS, která má v devítičlenné radě města dva zástupce. Strana svůj odchod odůvodnila názorovým nesouladem v koalici. Smírčí jednání podle ní nevedla k žádnému výsledku. ČSSD a VPM si už dříve stěžovaly, že občanští demokraté neplní koaliční smlouvu, až do dnešního dne se ale vždy podařilo rozpory urovnat. Smírčí řízení mělo proběhnout i dnes, ještě před jeho začátkem ale ODS oznámila, že v koalici končí.

Podle starosty Písku Ondřeje Veselého (ČSSD) sice ODS vystoupila z koalice, v radě města ale zatím její dva členové zůstávají. Kdyby podle něj nyní ČSSD a VPM z koalice také vystoupily a nechtěly se podílet na vládě, „není žádná šance, že by v Písku nějaká rozumná koalice vznikla“. „Z VPM jsme se dohodli, že budeme dál pokračovat, budeme chtít vyhledat nějakého partnera nebo shodu napříč zastupitelstvem. V tuto chvíli se nebude dít nic mimořádného,“ řekl ČT.

„Klub zastupitelů ODS oznamuje koaličním partnerům, že nadále nebude setrvávat pro názorový nesoulad v koalici. Smírčí jednání nevedla k žádnému výsledku,“ stojí ve vyjádření určeném zastupitelským klubům za ČSSD a Volby pro město.

Koalice vydržela 152 dní

Představitelé ČSSD a Volba pro město tvrdili, že ODS neplní koaliční smlouvu. V zásadních rozhodnutích totiž hlasovala proti koaličním návrhům. Například na radě podpořili rozpočtové opatření, ale na zastupitelstvu hlasovali proti. „Dohodli jsme se, v jaké podobě rozpočtovou změnu prohlasujeme, když ale došlo na jednání zastupitelstva, tak zástupce ODS vystoupil a řekl, že navrhuje odložení a nepodpoří prohlasování rozpočtové změny,“ uvedl Veselý. „Nechtěli jsme zapříčinit, aby došlo k tomu, že budeme schvalovat takový rozpočet, který by byl schodkový. Zavázali jsme se našim voličům, že takové rozpočty nebudeme schvalovat,“ objasnil postoj ODS radní Miroslav Sládek.

V devítičlenné radě má ODS dva členy. Na postu starosty je sociální demokrat, místostarosty jsou členové strany Volba pro město. Zastupitelský klub ODS přišel v polovině prosince o jednoho člena, když ho opustil Otomar Gottstein. Koaliční strany ČSSD a VPM mají nyní v zastupitelstvu města 12 postů z 27. Podle místostarosty za VPM Vojtěcha Bubníka strany preferují zachování stávající menšinové koalice. Dohoda by mohla být hotová už tento čtvrtek.