V Orlíku nad Vltavou se bude měnit starosta

Orlík nad Vltavou – O výměně starosty Orlíku nad Vltavou rozhodlo sobotní hlasování, kdy si místní vybírali nové zastupitele. Ukázalo se, že nejvíc z voleb měli ti, kteří je vyvolali. Všichni politici, kteří na podzim odešli, o víkendu znovu uspěli. Jejich sdružení dokonce získalo i jedno křeslo v zastupitelstvu navíc. Dosavadní starosta Josef Kunt, který se stal předmětem sváru mezi politiky, už nekandidoval a končí.

Hned po podzimním zvolení starosty odstoupili tři zastupitelé i jejich náhradníci. Bývalý starosta Orlíku nad Vltavou Jiří Štrajt uvedl, že zvolené vedení nebylo garantem využití dotací. Obavy plynuly také z toho, zda zůstane rozsah poskytovaných služeb pro občany.

Jiří Štrajt byl starostou minulé volební období. Teď se do čela úřadu s největší pravděpodobností vrátí. Jeho sdružení, na rozdíl od podzimních voleb, získalo jasnou převahu. Na podzim lidé vybírali ze čtyř sdružení nezávislých kandidátů, v sobotu už jenom ze tří. Jen dva zastupitele zvolili úplně nové. Zbývajících pět se nezměnilo. Volební účast byla nepatrně vyšší.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

V sobotu přišlo k volbám rovných 200 lidí, to je téměř 74procentní volební účast. Pokud výsledky voleb nikdo nenapadne, budou zastupitelé volit nového starostu počátkem května.