Proměněný zámek v Dačicích vítá návštěvníky

Tábor - Zámek v Dačicích sice zahajuje letošní sezonu o čtrnáct dnů později než ostatní památky, ale pro své návštěvníky připravil jedno velké překvapení. Interiér zámku totiž kompletně změnil svou podobu. Teď vypadá tak, jak ho zařídili majitelé před sto lety. Jenom jedna místnost z celé prohlídkové trasy zůstala beze změn.

Více než padesát let vodili průvodci návštěvníky do dětského pokoje. Teď je z něj pracovna majitele zámku, šlechtice, náruživého sběratele a významného ornitologa Fridricha Ferdinanda Dalberga. „Snažili jsme se celému apartmá vrátit podobu z roku 1908, kdy majitel zemřel,“ informuje kastelán státního zámku Dačice Jan Mikeš. „Podařilo se najít archiv původního inventáře, dobové fotografie a další artefakty,“ doplňuje ředitel Národního památkového ústavu České Budějovice Petr Pavelec.  

Dalbergové vlastnili zámek od roku 1809. Přišli z Porýní zničeného napoleonskými válkami. K tomu se váže i tajemství hracího obrazu. Teprve nedávno ho odhalila bývalá kastelánka. Jedná se o kostel v Mohuči proslavený zvonkohrou. „Nepochybně to byl způsob, jak si Dalbergové připomínali kostel, který důvěrně znali,“ říká Jan Mikeš. 

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

V pracovně, ložnici a předpokoji je nový každý centimetr čtvereční. Restaurovaly se původní tapety, stropy, nábytek. Částečnou proměnou prošlo i dalších dvanáct pokojů. Ta zásadní je ale teprve čeká. „V rekonstrukci budeme pokračovat mimo jiné také proto, že program instalace zámku v Dačicích získal grant na realizaci programů v aplikované vědě a výzkumu,“ uzavírá Petr Pavelec. 

Jedinou místností, kde se nezměnilo vůbec nic, je knihovna z roku 1909. Té se Fridrich Ferdinand Dalberg už nedočkal. Vybudoval ji až jeho syn.