Libínské Sedlo zvažuje odtržení od Prachatic

Prachatice - Obyvatelé Libínského Sedla zvažují, zda by se obec neměla odtrhnout od Prachatic a následně spojit s obcí Záblatí. Diskutovat o tom budou v sobotu. Někteří místní lidé se podle předsedy osadního výboru Jana Machaly domnívají, že město Prachatice do obce málo investuje. Třeba o vybudování čistírny odpadních vod a kanalizace se tu mluví už asi 20 let, řekl Machala. Zapotřebí je na ni odhadem asi 35 milionů korun.

Na jednání s místními obyvateli v sobotu přijedou starostové Prachatic i Záblatí. Prachatický Martin Malý (ODS) se členy osadního výboru Libínského Sedla diskutoval o problému oficiálně v úterý večer. Podle něj by Libínské Sedlo asi nemělo po odtržení od Prachatic větší šanci získat dotaci na kanalizaci. Šance jsou všude podobné, míní.

„Za poslední tři roky Prachatice v Libínském Sedle investovaly asi sedm milionů korun,“ uvedl Malý. Záblatí s 360 obyvateli má na opravy a investice ročně asi 1,5 milionu korun, a to včetně pěti osad. V Libíně Prachatice investovaly třeba do cyklostezek, chodníků, opravilo se sportoviště a hasičská zbrojnice, navíc na jejich území leží skládka komunálních odpadů, kde loni město ukončilo investici za 42 milionů korun.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Za posledních 10 let se podle mluvčí kraje Kateřiny Koželuhové žádná obec na jihu Čech neosamostatnila. O oddělení části obce rozhoduje krajský úřad na základě kladného výsledku místního referenda. Část obce musí tvořit jedno katastrální území. Existují i další pravidla. K Libínskému Sedlu spadají ještě Perlovice a Volovice.

V kraji jde o třetí takový případ. Odtržení od Českých Budějovic zvažovali někteří obyvatelé Zavadilky. Nakonec ale zůstali součástí krajského města. Osamostatnit se chtěli také lidé z Otína u Jindřichova Hradce.

Libínské Sedlo (dříve Fefry, německy Pfefferschlag) leží asi čtyři kilometry od Prachatic pod horou Libín na někdejší Zlaté solné stezce. Po válce z obce muselo odejít německé obyvatelstvo. Samostatná byla do roku 1976, s budováním takzvaných střediskových obcí ztratila na významu. Nyní v ní bydlí přes sto obyvatel, postavilo se asi 20 nových domů a hotel. V okolí se nachází rozhledna, sjezdovka, lanové centrum a řada turistických stezek. Obec disponuje ubytovací kapacitou asi 70 lůžek. Dříve vlastnila na 400 hektarů lesů.