Dilema Prachatických: nové lázně, nebo stoleté stromy

Prachatice – Prachaticemi otřásá spor o kácení stromů. Padnout mají kvůli výstavbě lázeňského komplexu sv. Markéty pod libínským kopcem. Investor se s odpůrci zásahu už sešel, pod tlakem petic a protestů stovek lidí ustoupil. Slíbil, že oproti původním plánům pokácí jen polovinu stromů. Ani to ale odpůrcům kácení nestačí, chtějí, aby investor přepracoval celý projekt.

Největší spory se rozhořely kvůli stoletému pyramidovému dubu. Právě u jeho kmene by totiž měla končit zeď budoucího lázeňského komplexu a podle projektového manažera Jana Hesouna se strom musí pokácet. Místní to ale pobouřilo. „Má větší hodnotu než některá z těch alejí, které tam hodlají vybudovat,“ upozornila organizátorka protestu Jana Mühlsteinová.

Pod peticí proti kácení je už 315 podpisů a další postupně přibývají. Také někteří radní a zastupitelé se postavili na stranu ochránců stromů. „Budeme se snažit hledat řešení, jak dub nahradit, to znamená případně zvolit vhodnou náhradní výsadbu,“ uvedl místostarosta Prachatic Robert Zeman (Pro Prachatice).

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Jana Mühlsteinová, organizátorka protestu

„Jsme vděční za kompromis ze strany stavebníků, ale ráda bych ještě pokračovala v tom úsilí alespoň nějakou dobu dál.“

Architekti už přitom ze svých původních plánů na likvidaci překážejících stromů výrazně slevili. Místo původních 24 stromů jich chtějí pokácet už jen 14 a za padlé stromy nabízejí štědrou náhradu. „Plánujeme výsadbu řádově 220 vzrostlých stromů, což si myslím, že je adekvátní náhrada,“ připomněl Hesoun.

Místní se navíc obávají toho, že se bude opakovat pět let starý scénář. Tehdy dřevorubci kvůli výstavbě už některé stromy v oblasti porazili. Lázně ale dosud nikdo budovat nezačal, chyběly na ně peníze. Investor teď slibuje - 350 milionů v pokladně najdeme. Stromy navíc hodlá skácet až bezprostředně před stavbou.