Přešťovické vrakoviště konečně mizí

Strakonicko – Majitel rozsáhlého nelegálního vrakoviště v obci Přešťovice na Strakonicku vyklidil zabrané obecní pozemky. Jde o první posun v desetiletém sporu. Obec se po celou dobu snažila vrakoviště zlikvidovat, úředníci ale s majitelem polorozpadlých aut nedokázali nic udělat.

Nelegálním vrakovištěm v Přešťovicích se zabývala policie, hygiena, městský úřad ve Strakonicích, živnostenský úřad, dokonce i Česká inspekce životního prostředí. Vraků aut ale až do letošního jara v obci spíš přibývalo. Místostarosta Přešťovic Jiří Čamek sdělil, že situace se zlepšila, došlo k odtažení některých vraků.

První stížnosti na vznikající vrakoviště řešila obec už v roce 2001. V papírové válce měl ale zatím navrch majitel vraků. Třeba 100tisícovou pokutu, kterou mu udělila Česká inspekce životního prostředí, označují sami úředníci za prakticky nevymahatelnou. Luděk Schreiber z ČIŽP vysvětlil, že se jedná o nepodnikající fyzickou osobu.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Právě proto bylo bezvýsledné i policejní vyšetřování. Majitel vraků tvrdí, že s autodíly ani s kovem vlastně vůbec neobchoduje. Zájemci o ně jsou podle něj jen jeho kamarádi. Mluvčí Policie ČR pro jižní Čechy Jiří Matzner potvrdil, že trestný čin nebyl potvrzen. Úřady se zatím stále bojí třeba požáru nebo znečištění vody. Majitele vraků ale mohou jen dál bezvýsledně pokutovat.