Na nové demarkační čáře stojí muzeum

Deštná – Přepsat dějiny se rozhodli nadšenci z Klubu historie letectví v jižních Čechách. Asi o padesát kilometrů posunuli demarkační linii, tedy hranici, na které se v roce 1945 setkaly sovětské a spojenecké jednotky. Recese však měla vážný podtext: Otevřela otázku, kam by američtí vojáci došli, pokud by nerespektovali dohody z Jalty. Poslední detailní měření pomocí GPS určilo přesnou osu této demarkační linie. Klub historie letectví vznikl v Jindřichově Hradci v devadesátých letech minulého století, letecké  muzeum v  Deštné bylo slavnostně otevřeno v roce 2008.

Deštná na Jindřichohradecku, přelom dubna a května 1945. Z východu se blíží sovětské jednotky, od západu Američané, poslední němečtí obránci se rychle vzdávají. K podobným scénám před 66 lety docházet mohlo. Jenže o nejméně několik desítek kilometrů západněji. Organizátoři dokonce demarkační linii v obci vyznačili, prochází přímo místním leteckým muzeem. „Je to recese, ale i zajímavá úvaha, kam až by Američané mohli vlastně dojít, kdyby demarkační čára nebyla,“ uvedl starosta Deštné David Šašek (ODS). Ve skutečnosti se ale místní amatérští i profesionální historici touto otázkou opravdu zabývali. „Kdyby postupovali tím tempem, jak byli schopni, bylo území tehdejšího Československa osvobozeno daleko dříve,“ vysvětlil organizátor Jan Komenda.

Sami organizátoři ale upozorňují, že vytváření takovýchto hypotetických scénářů je přinejmenším složité. A určení konkrétních míst, kam až mohli Američané dojít, je podle nich prakticky nemožné. „Americká armáda měla hodně starostí se vzdávajícími se příslušníky německé armády, kdežto Rudá armáda postupovala těžkými boji,“ potvrdil další z organizátorů Miroslav Homola a Jan Komenda doplnil: „Je kupodivu, že ti velitelé byli schopni demarkační linii, i když často neměla vojenskou logiku, dodržovat. Musíme však uznat, že ono to svoje opodstatnění mělo.“

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Od unikátní historické fikce si organizátoři slibují kromě otevření zajímavých otázek i zvýšení návštěvnosti Leteckého muzea v Deštné. Za první dva roky od jeho otevření jím prošlo přes 15 tisíc návštěvníků.

Přepsat dějiny se rozhodli nadšenci z Klubu historie letectví v jižních Čechách.
Zdroj: ČT24