Netrvalo ani den a Jan Pavel II. má svou kapli

Prachatice – Necelých 24 hodin po své beatifikaci má zesnulý papež římskokatolické církve Jan Pavel II svou kapli v Česku. Stojí v jihočeských Prachaticích a podle představitelů katolické církve se jedná o naprostý unikát. V jejím středu je kříž se symbolickou otevřenou knihou, mezi okny visí portrét bývalého papeže s vlastnoručním podpisem.

Kaple náleží do komplexu prachatického hospice, slouží bohoslužbám i svatbám. S jejím pojmenováním čekali místní trpělivě pět let, od začátku ale věděli, že ji chtějí zasvětit právě Janu Pavlovi II. „Žel, tehdy jsme nemohli, tak jsme se s biskupem domluvili, že počkáme,“ řekl ředitel prachatického hospice Robert Huneš. Podle oslovených věřících byl bývalý papež charismatickou osobností a symbolem naděje v dobách komunistického režimu. Proto po něm kapli pojmenovali.

Podle zástupců biskupství jde o naprosto výjimečnou událost. Rychlost, s jakou kaple dostala jméno, tedy necelých 24 hodin od prohlášení Jana Pavla II. za blahoslaveného, nemá obdoby. „V roce 1935 byl farní kostel v nově vznikajícím městě Českých Velenicích zasvěcen blahoslavené Anežce Přemyslovně,“ tvrdí historik Teologické fakulty Jihočeské univerzity Martin Weis.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)