Šumava kácí suché stromy podél cest, ekologové se bouří

Vimperk – Na Šumavě se začalo s kácením suchých stromů podél cest a turistických stezek. Vznikají tak až 50 metrů široké pásy plné pařezů a ležících kmenů. S takovým plošným kácením nesouhlasí ekologové, podle kterých se tak na Šumavě nikdy nepostupovalo. Za vedením parku ale stojí i horská služba, podle které jsou suché stromy pro lidi nebezpečné.

Podle náměstka ředitele Národního parku Šumava Jiřího Mánka osychají souše kolem cest už dva roky a park se proto rozhodl zakročit. Na celém území se tak nejméně 15 metrů na každé straně od kraje cesty pokácí všechny suché stromy. V prvních zónách zůstane pokácené dřevo neodvětvené a na místě, z druhých zón se vyveze a využije na palivo pro místní obyvatele.

Ekologové ale s postupem parku nesouhlasí. Podle nich se měly vybírat jen opravdu nebezpečné stromy a v žádném případě by se neměly řezat až u země. „Až dosud se odstraňovaly pouze rizikové stromy, to znamená stromy, které skutečně hrozily pádem. Nekácely se u země, ale udělal se z nich uměle pahýl, napodobil se zlom, který přirozeně vzniká,“ řekl ČT ekolog Jaromír Bláha z Hnutí Duha.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

Dokud navíc pahýly a souše stojí, částečně podle Bláhy stíní půdu a zabraňují jejímu vysychání. „Bezpečnostní normy říkají, že to nesmí být výš než metr dvacet, proto jsou pařezy nižší,“ hájí postup parku náměstek Mánek. Vedení NP Šumava má za sebou navíc i horskou službu. Podle jejího náčelníka Michala Janďury se například u Plešného jezera stalo, že ulomená špička uschlého stromu spadla na cestu jen několik metrů před procházejícími turisty.