Svatý Florián spojuje Čechy a Poláky

Ratiboř - Patron hasičů, hutníků a kominíků sv. Florián se stal společným tématem česko-polské muzejní konference a výstavy v polské Ratiboři. Muzejníci si vybrali právě tohoto svatého, protože je populární jak v Česku, tak v Polské republice. Proto chtějí návštěvníky muzeí s touto postavou blíže seznámit. Výstava bude v Ratiboři k vidění do poloviny července. Pak poputuje do Ostravy, kde ji návštěvníci mohou shlédnout na přelomu července a srpna.

Podle ředitelky Ostravského muzea Jiřiny Kábrtové není sv. Florián bohatě zastoupený pouze v muzejních sbírkách: „Například ostravská městská čtvrť Proskovice má svatého Floriana ve svém znaku, a když jí projedete, tak se s ním setkáte téměř na každém kroku.“ Přípravy na výstavu začaly už v roce 2009 a exponáty pocházejí z muzeí v Ostravě, Opavě, Českém Těšíně, ale také z Ratiboři a celého Horního Slezska. Podle Joanny Muszała-Ciałowicz z Muzea v Ratiboři jsou sv. Floriáni ve všech provedeních: „Máme sochy, malby na skle, olejomalby, prapory a to vše je zasvěceno ctěnému sv. Floriánovi.“

Asi největší dřevěná plastika pochází podle Jiřiny Kábrtové z ostravského muzea: „My máme ve svých sbírkách hodně obrázků na skle v etnografickém oddělení malých sošek. Ten Florián jako ochránce se občas objevoval i v domech obyčejných lidí a dnes je v každém obvodu města Ostravy hasičský sbor a všichni mají aspoň nějakého Floriánka u sebe.“ Společná výstava je výsledkem mnohaleté spolupráce muzeí v Ratiboři a Ostravě. „Je to už druhý velký společný projekt. Nejdůležitějším asi byly mezinárodní muzejní trhy, které se konaly v Ostravě. Taková běžná spolupráce trvá už léta, pravidelně si vyměňujeme výstavy,“ potvrdila ředitelka Muzea v Ratiboři Joanna Muszała-Ciałowicz.

Reportáž (zdroj: ČT24)

Polská verze

Patron strażaków, hutników i kominiarzy - św. Florian - stał się tematem czesko-polskiej konferencji muzealnej i wystawy w Raciborzu. Muzealnicy wybrali właśnie tego świętego, ponieważ jest równie popularny w Czechach, jak i w Polsce. W zwiazku z tym postanowili przybliżyć społeczności zarówno polskiej, jak i czeskiej, jego postać. Jak mówi dyrektor ostrawskiego muzeum, Jiřina Kábrtova, święty Florian jest obecny nie tylko w muzealnych zbiorach: „Na przykład ostrawska dzielnica Proskovice ma świętego Floriana w swoim herbie. I kiedy wybierzemy się do Proskovic, spotkamy św. Floriana na każdym kroku“. Przygotowania do wystawy rozpoczęły się już w 2009 roku. Eksponaty pochodzą z muzeów w Ostrawie, Opawie, Czeskim Cieszynie, a także z Raciborza i całego Górnego Sląska. Według Joanny Muszały-Ciałowicz z Muzeum w Raciborzu, św. Floriana możemy odnaleźć w każdym eksponacie: „Mamy rzeźby, malarstwo na szkle, malarstwo olejne, sztandary… i oczywiście wszystko to poświęcone jest św. Florianowi“.

Największa drewniana rzeźba, jak mówi Jiřina Kábrtova, pochodzi z ostrawskiego muzeum: „Mamy w swoich zbiorach liczne obrazy na szkle i małe rzeźby. Św. Florian obecny był często w domach zwykłych ludzi, ale także dziś, w każdej dzielnicy Ostrawy, w każdym budynku straży pożarnej, św. Florian jest również obecny“. Wspólna wystawa to wynik wieloletniej współpracy muzeów w Raciborzu i w Ostrawie. „To jest drugi duży projekt. Takim najważniejszym chyba projektem były międzynarodowe targi muzealne, które odbyły się w Ostrawie. Natomiast taka współpraca bieżąca trwa od wielu lat, wymieniamy sie wystawami“ - potwierdza Joanna Muszała-Ciałowicz, dyrektor muzeum w Raciborzu. Wystawę w Raciborzu będzie można oglądać do połowy lipca. Potem zostanie ona przewieziona do Ostrawy, gdzie na przełomie lipca i sierpnia zostanie udostępniona zwiedzającym.

  • Výstava autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2566/256512.jpg
  • Svatý Florián autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2566/256514.jpg