Zimola: Dvoumiliardový projekt na splavnění Vltavy je zbytečný

České Budějovice – Dvoumiliardový projekt splavnění Vltavy je podle jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly zbytečný. Reagoval tak na chystané otevření nového plavebního úseku i na výhrady Evropské komise k této stavbě. Správci vodních cest projekt hájí a odmítají, že by měl nedostatky. Po nově splavněném devítikilometrovém úseku mezi Českými Budějovicemi a Hlubokou nad Vltavou začnou plout lodě od 11. června.

Ostré reakce vyvolaly výsledky bruselské kontroly českých dopravních projektů, včetně splavnění. Jez, přístaviště, marina i plavební komora v Českém Vrbném už jsou přitom ve zkušebním provozu. „Jsme přesvědčeni o tom, že jsme postupovali plně v souladu s platnou legislativou,“ řekl ČT mluvčí Ředitelství vodních cest Václav Straka.

Jiří Zimola:

„Pro mě je to akce, kterou bych možná nazval vyhazováním peněz, protož se daly použít někde jinde a mnohem lépe.“

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Podle jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly je ale celý projekt zbytečný a jde jen o vyhazování peněz. Správci toku a ministerští úředníci to ale odmítají. Peníze z unijní pokladny směřují výhradně do vodních staveb a jinde se nedají použít. Čerpání prostředků z EU tak podle nich výsledky kontroly neovlivní. „Projekt je dále financován a nebude zastavován,“ potvrdil mluvčí ministerstva dopravy Jakub Ptačinský. 

Vodohospodáři navíc tvrdí, že vltavská cesta má i protipovodňový význam, firma totiž vyčistí a prohloubí zhruba 33 kilometrů řeky. Splavnění obhajují i starostové okolních obcí a měst. Podle primátora Českých Budějovic Juraje Thomy (HOPB) má velký rekreační a turistický potenciál.

Projektanti rozdělili vltavskou cestu do tří úseků. První je mezi Českými Budějovicemi a Hlubokou nad Vltavou a měří devět kilometrů. Práce si tady vyžádaly více než 700 milionů korun. 629 milionů šlo z prostředků EU. Pravidelnou lodní dopravu bude v úseku zajišťovat Českobritská plavební společnost. Do velké výletní lodi se vejde okolo 90 lidí, dvě menší mají kapacitu 20 a 30 lidí. Další dva úseky dokončí správci vodních cest do května 2013.

Splavnění Vltavy
Zdroj: ČT24