Odvolaný tajemník Řeřábek je zpět na budějovickém magistrátu

České Budějovice – Tajemník českobudějovického magistrátu Zdeněk Řeřábek se po více než roce vrátil do funkce. O jeho další působnosti na úřadě se ale bude ještě jednat. Loni v dubnu odvolal Řeřábka z postu primátor Juraj Thoma. Soud ale minulý měsíc označil odvolání za neplatné. Celá kauza však stála křeslo i samotného primátora. Do čela jihočeské metropole se vrátil až na podzim po vyhraných komunálních volbách.

Řeřábek byl až dosud kvůli nemoci na pracovní neschopnosti, na svůj post se tak vrátil až měsíc po rozhodnutí soudu. Zda na magistrátu v postu tajemníka zůstane, zatím není jisté. S primátorem se dohodl, že budou dále jednat. Podle Thomy by ale koalice řešila jeho budoucí angažování na úřadě pouze v případě, že by se obě strany dohodly na jiném řešení, než je pokračování pracovního poměru. „Pan primátor nemá v tomto okamžiku nějaké návrhy, ale má samozřejmě mandát k jednání,“ řekl dnes ČT Řeřábek.

Celou kauzu odstartovaly loni v březnu zlámané stěrače u auta jednoho z českobudějovických podnikatelů. Muž tehdy obvinil z vandalství právě tajemníka. Přestupkové řízení ale jeho vinu neprokázalo. Jako oficiální důvod pro odvolání tak primátor Thoma uvedl pracovní pochybení.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

Opozice považuje celou kauzu za zbytečně politicky zmotivovanou. „Spatřuju obrovské pochybení u bývalého i současného primátora Thomy. Já jsem ho před rokem varoval, aby se nesnažil pracovněprávní vztah politizovat,“ uvedl opoziční zastupitel František Jelen (ODS).

Juraj Thoma
Zdroj: ČT24