Jihočeští záchranáři převzali nemocnici na kolech

České Budějovice – Jihočeským záchranářům budou ode dneška sloužit čtyři speciálně vybavené terénní vozy pro řešení následků mimořádných událostí. Téměř šestnáctimilionovou položku dotoval kraj a Nadace ČEZ. Vozy se zabydlí v Táboře, Strakonicích, Jindřichově Hradci a v Českých Budějovicích. Jsou vybavené lékovými a obvazovými boxy a mají vlastní nafukovací stan. Záchranáři je chtějí používat hlavně při povodních nebo rozsáhlých nehodách. Z jednoho z nich lze totiž ošetřit 50 až 100 raněných.

„Nejedná se o sanitní vozidla, ale dodávková, která obsahují materiál pro ošetření mnoha zraněných. V každém vozidle je umístěno několik setů k ošetření, to znamená, že je tam obvazový, lékový a vyprošťovací materiál i transportní pomůcky. V každém vozidle je umístěn i zdravotnický stan, osvětlovací technika a elektrocentrála, abychom mohli na místě události pracovat,“ popsal vybavení ředitel jihočeské záchranné služby Marek Slabý. Dodal, že rozmístění vozů má vyhovět maximální dojezdové době jednoho z nich do 60 minut na kterékoliv místo v kraji.

Jde o pětitunová terénní vozidla Iveco Daily s náhonem na všechny čtyři kola se speciální zástavbou, která projedou těžko přístupným lesním i mokrým terénem. Posádky vozů spolu s dalšími záchranáři budou připraveni zasahovat při hromadných dopravních nehodách, případných haváriích v průmyslových objektech, během přírodních katastrof či teroristických útocích, ale i při neštěstích při společenských akcích s velkou koncentrací osob, třeba při pořádání technoparty či leteckém dnu.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

Jihočeská záchranná služba zaznamenala loni 60 221 výjezdů, což je o 1 138 více než v roce 2009. Záchranáři tak v regionu zasahovali průměrně každých 8,5 minuty. Nejvíc práce mají na Českobudějovicku. V této oblasti vyjížděli záchranáři loni k více než třetině případů. V průměru zasahují u 5 000 případů za měsíc. Záchranná služba má v kraji šest operačních středisek a 25 výjezdových míst. Patří k nim také letecká záchranná služba na letišti v Hosíně u Českých Budějovic.