Letní kina v jihočeském kraji bojují o přežití

České Budějovice - Analogová letní kina jsou zřejmě na ústupu. Jihočeská metropole po víc než 40 letech přišla o to své. Promítací technologie je zastaralá, což se projevuje na omezené nabídce filmů. Podle provozovatelů by se kino dostalo do stotisícové ztráty. Investice do jejich digitalizace je vzhledem k sezónnímu provozu velmi drahá a nových filmů na klasických 35 mm páskách je málo.

Provozovatelé jsou tak nuceni vzít ty filmy, které zbyly po multikinech. Kina ale stejně nejsou schopna dlouhodobě kvalitní nabídku poskytnout. „Provoz letního kina nebyl digitalizován, tudíž není dostatečný počet filmů, které by se mohly hrát,“ potvrzuje náměstkyně primátora Ivana Popelová (HOPB).

Ztrátu provozovatel odhadl na 130 tisíc korun

Rada města rozhodla, že letos se už brána amfiteátru neotevře. A nebude ho ani modernizovat. „Jenom ta promítací technologie se pohybuje mezi 6-8 miliony korun,“ podotkl provozovatel kina Jan Turinský. Na jihu Čech je dalších deset letních kin. Minimálně to ve Zlivě čeká po letní sezóně ukončení provozu. Další města se svá letní kina snaží dotovat alespoň pořádáním jiných společenských akcí. To potvrzuje i starosta Horní Plané Jiří Hůlka: „Díky pořádání ostatních akcí se nám daří udržet provoz letního kina,“ uvedl.

Také v Prachaticích kvůli nutné rekonstrukci klasického kina na to letní již nebudou finance. „Dáváme dohromady podklady pro to, aby se nám eventuálně podařilo zrealizovat digitalizaci klasického kina. Na to letní již poté nezbudou peníze,“ dodal Kamil Štěpán, vedoucí letního kina v Prachaticích.

Jenže problémy má i jediné klasické kino v metropoli, které zajišťovalo provoz také toho letního. Kvůli nedostatečné nabídce nesplnilo povinný limit pro vysílání evropských zahraničních filmů a na podzim tak nedostane čtvrtmilionovou dotaci z Evropské unie. O osudu Kotvy tak budou rozhodovat příští týden zastupitelé. Pokud jí peníze do rozpočtu nepošlou, mohla by i skončit.