Mařížský park má naději na záchranu

Maříž – Památková ochrana městských parků značně omezuje plány radnic. V Mladé Vožici proto nemohli řadu let postavit koupaliště. Ze stejného důvodu nestojí o památkovou ochranu Mařížského parku ani Slavonice. Avšak cílem Pracovní skupiny Mařížský park je prosazení trvalé ochrany parku a zajištění vhodné péče tak, aby byla zachována jeho přírodní, kulturní a historická hodnota. Cílem není vytvořit nový perfektně udržovaný objekt, ale místo romantické a především udržitelné.

Výjimečnost desítky let devastovaného parku v hraničním pásmu radnice nezpochybňuje. Petici občanů, ve které apelovali na město, aby zažádalo o zařazení parku mezi chráněné památky, zastupitelé odmítli. „Nejsme žádní raubíři, což znamená, že se tam nechystáme kácet. Pouze konstatujeme, že nechceme udělat žádné unáhlené rozhodnutí,“ prohlásil starosta Slavonic Josef Urban (KSČM) a zastupitel města Čestmír Palán (BEZP.) doplnil: „Pokud ten park bude památkově chráněný, tak se město zaváže k mnohem složitějším a těžko financovatelným úpravám.“ Další radní Libor Karásek (BEZP.) k tomu dodává: „O památkovou ochranu nechci žádat nyní, kdy není vyjasněno, co se vlastně v Mařížském parku má nadále odehrávat.“

Skupinu občanů, která se aktivně zapojila do záchrany parku, nejasné záměry města znepokojují. Památková ochrana je podle nich pro park zásadní. Vede je k tomu i zkušenost, kdy radnice před několika lety rozhodla o vykácení 70 náletových dřevin. „Z toho 17 stromů mělo v obvodu více než 200 cm. Tehdy jsme si uvědomili nutnost ochrany institucionální,“ potvrdila Martina Havlíčková z Pracovní skupiny Mařížský park. Občané Slavonic se do záchrany Mařížského parku pustili před pěti lety. Získali na to dokonce evropskou dotaci a podílí se i město.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Příznivci parku jsou odhodlaní k tomu, že podají žádost o jeho památkovou ochranu sami. V jednání je ale i možnost, že by to za ně udělal památkový ústav.

Památková ochrana městských parků značně omezuje plány radnic.
Zdroj: ČT24