Turisty čeká na Šumavě tradiční letní anketa

Šumava - Má se v národním parku ponechat území pouze přírodě? Jak velké by mělo být? A jak by se měly kácet souše podél turistických tras? Ekologové z Hnutí Duha ve spolupráci se Správou Národního parku Šumava připravili pro turisty krátkou anketu. Návštěvníci pramenů Vltavy na ni mohou odpovídat celé léto.

Příprava otázek letošní ankety ale byla složitější než obvykle. Vedení parku se s ekology nemohlo na znění otázek shodnout, jednalo se prý o slovíčkaření. „Správa parku měla k našemu návrhu poměrně hodně připomínek,“ uvedl Jaromír Bláha, ekolog z Hnutí Duha. „Zásadní rozpory nebyly. Společnými silami jsme se snažili připravit otázky tak, aby oběma stranám vyhovovaly,“ upřesnil náměstek ředitele NP Šumava Jiří Mánek.

Na nezájem lidí si pořadatelé ankety stěžovat nemohou. „Během dvou hodin, co jsme tady, už máme několik desítek vyplněných dotazníků,“ potvrdila Anna Čedíková, jedna z dobrovolnic, které lístky od turistů vybírají.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

Anketní lístky vyplní každoročně okolo čtyř tisíc lidí, její výsledky vždy předkládali ekologové. Letos by správa parku chtěla výsledky prezentovat společně. Lidé budou mít možnost na otázky odpovídat až do konce prázdnin, výsledky by měly být známy v říjnu.

Anketní místo
Zdroj: ČT24