Dělníci přepojují vodovod, překážel dálnici

Táborsko - Jednu z největších vodárenských operací v historii zažívají dnes jižní Čechy. Stavební firma musí během jediného dne přeložit několikakilometrový úsek vodovodního potrubí, které zásobuje desetitisíce jihočeských domácností. Vodovod stál totiž v cestě plánované výstavbě dálnice D3.

Potrubí, které na Táborsko přivádí vodu z římovské přehrady, leží pod zemí 20 let. V několika místech ale kříží stavbu dálnice, proto museli vodohospodáři vybudovat novou trasu, kterou těžká doprava už neohrozí.

Na překladu vodovodního řadu pracují dělníci na několika místech mezi Veselím nad Lužnicí a Táborem od časných ranních hodin. „Postaveno je celkem třicet kilometrů řadu, který se musí přepojit,“ řekl náměstek Jihočeského vodárenského svazu František Rytíř. Nové ocelové potrubí vede podél budoucího dálničního mostu, nyní je třeba ho propojit se starým vodovodem. „Trubky se musí zavařit, vyzkoušet těsnost a doizolovat,“ vysvětluje Jan Kafka ze stavební firmy, která práce provádí.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Dodavatelé pitné vody naplnili všechny záložní zdroje s předstihem, odběratelů by se tak akce neměla dotknout. Hlavní jihočeskou vodárenskou tepnu její správci uzavřeli v noci, zásoby by měly vydržet několik dnů. Ve městech proto lidé omezení dodávek dosud nepocítili. Práce na překladu potrvají až do večera. Po půlnoci by již měla voda začít proudit novým potrubím.

Přepojování vodovodního potrubí
Zdroj: ČT24