Jedovaté návnady ohrožují obyvatele Mydlovar

Mydlovary - Návnada s vysoce jedovatým a u nás zakázaným karbofuranem vyděsila obyvatele Mydlovar na Českobudějovicku. Objevila ji majitelka psa, který se nastraženou klobásou přiotrávil. Kolik podobných návnad v okolí může být, nikdo neví. A nestalo se to zde poprvé, podobný případ tu místní řešili již před dvěma lety.

„Začal se dávit, slinit a třást se,“ popsala Jana Forejtová, které se včasným zásahem podařilo psa zachránit. Veterináři analyzovali vyzvrácený obsah žaludku psa a zjistili, že se jedná o nebezpečnou látku karbofuran. Ten byl dříve používán jako pesticid, nyní je ale v Evropské unii zakázán. V České republice se prodával do roku 2008 pod názvem Furadan ve formě postřiku a granulí.

Podle majitelky psa vypadala návnada profesionálně a v trávě u cesty se neobjevila náhodou. „Tak agresivní jed může otrávit i dítě. Doporučili jsme občanům, aby nevodili psy bez košíků,“ uvedl starosta Mydlovar Petr Ciglbauer.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

„Po požití karbofuranu umírají zvířata ve velkých bolestech, což zakazuje zákon o myslivosti i zákon na ochranu zvířat proti týrání,“ potvrdil Jiří Patočka, toxikolog z Jihočeské univerzity.

Jihočeští policisté v posledních letech řešili více případů zvířat otrávených karbofuranem, například desítku uhynulých lišek či vzácné orly mořské. Vypatrát pachatele se ani v jednom případě nepodařilo. I když jména podezřelých policie mnohdy zná, chybí proti nim dostatek důkazů.