Unikátní hradní příkop v Nových Hradech je zpřístupněn

České Budějovice - Na jihu Čech už památkáři mohli otevírat. Zpřístupnili jeden z nejhlubších a nejrozlehlejších hradních příkopů. Obtáčí historický komplex v Nových Hradech na Českobudějovicku. Desetiletí byl uzavřen. Jeho nestabilní zdi postupně padaly a ohrožovaly obyvatele i turisty. Jejich sanace trvala pět let.

Nejhlubší místo hradního příkopu, tzv. kamenná zeď, měří třináct metrů. Právě její část se před deseti lety zřítila. Památkáři ji teď museli znovu postavit. „Příkop v těchto místech zavalilo několik tun hlíny a sutin,“ uvádí kastelán Jan Smolík.

Další zeď zatím drží dřevěné klády. Správci hradu její opravu teprve chystají. Podle statika jsou podpěry dostatečné a kameny by dolů už neměly padat. „Příkop je opraven natolik, že už je bezpečný,“ ujišťuje Jan Smolík.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Rozloha hradního příkopu je téměř sedm tisíc čtverečních metrů. Těchto rozměrů dosáhl na konci 16. století. Chránil hrad, později se tady chovali jeleni a daňci. „V českém okruhu památek se v tomto rozsahu nic podobného nevyskytuje,“ zdůrazňuje ředitel Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích Petr Pavelec.

Oprava příkopu trvala pět let a vyžádala si deset milionů korun. Dnes na jeho dno sestoupili první návštěvníci. Starosta Nových Hradů to přivítal. „To, že tam můžeme pustit turisty, je pozitivní,“ pochvaluje si starosta Vladimír Hokr.

Na hradě památkáři opravili také studnu. Pomáhali jim přitom jeskyňáři. V  pětatřicetimetrové hloubce pracovali dva týdny. Uvnitř našli mince, šperky, ale také zbraně z druhé světové války. „Němečtí vojáci se před svým odchodem do amerického zajetí zbavovali nejrůznějších předmětů,“ říká archeolog Jiří Havlice.

Hrad ročně přiláká zhruba dvacet tisíc návštěvníků. Památkáři teď očekávají, že jejich počet díky zpřístupnění unikátního příkopu dále vzroste.