Neomluvené absence – problém rodičů

České Budějovice – Rodiče jsou povinni zajistit, aby jejich děti chodily do školy a případné absence byly řádně omluvené. V opačném případě hrozí rodičům trest – v krajním případě i vězení. Až pět let za mřížemi mohou strávit rodiče dívky, která před časem zameškala přes 900 hodin, z nich polovinu bez omluvy. Ještě horší bilanci ale přinesl uplynulý rok – žák osmé třídy chyběl více než tisíc vyučovacích hodin, ve škole tak strávil jenom devět týdnů.

Celkem v posledním školním roce evidovaly školy jenom v Českých Budějovicích 8 600 neomluvených hodin. Městští radní proto chtějí přitvrdit postup proti rodičům, kteří se školní docházkou svých potomků nezabývají.

Radnice chystá zpřísnění trestů. Rodičům budou za neomluvené absence jejich dětí hrozit třítisícové pokuty nebo odebrání sociálních dávek. Nic menšího podle škol nefunguje, samy jsou na záškoláky a jejich rodiče často krátké. „Pozorujeme výrazný nárůst záškoláctví. Často máme problém pozvat rodiče do školy, setkat se s nimi a tento problém řešit,“ poukázal ředitel ZŠ J. Š. Baara.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

V případě vysokého počtu neomluvených hodin proto mohou od září rodiče očekávat i návštěvy sociálních pracovníků. Pozastavení dávek v hmotné nouzi jim potom podle primátorova náměstka Petra Podholy hrozí až na čtvrt roku.

Ředitelé základních škol doufají, že tvrdé postihy pomohou zlepšit docházku problémových dětí. „Konečně se situace začne řešit tak, že si rodiče uvědomí, že jejich povinnost je posílat dítě do školy,“ uvedla ředitelka ZŠ Matice školské Jana Rychlíková.