Oslavy Prahy: Den druhý

Praha – Již druhý den probíhají Oslavy Prahy. Na Staroměstském náměstí a na Petříně organizátoři projektu nabízejí pásmo koncertů, lidé se zdarma dostanou do řady muzeí a galerií, další akce jsou zaměřené na dějiny a vědu. Zájem návštěvníků podle pořadatelů předčil veškerá očekávání.

Komentované prohlídky Národní galerie, výstavy v památníku na Vítkově, prohlídky v Muzeu hlavního města Prahy, koncert kapely Sto zvířat, jazzová loď na Vltavě, prohlídky pražských památek nebo besedy s významnými českými vědci. To vše tvoří pestrou paletu programu druhého dne Oslav Prahy. „My už přestáváme vidět, kolik zajímavých a skvělých osobností se okolo nás vyskytuje, kolik úžasné architektury má Praha, kolik nádherných galerií a muzeí,“ upozorňuje organizátor oslav Robert Kozler. 

Téměř všechno, co je v rámci Oslav Prahy k vidění, je zdarma. Prvních dvou ročníků se zúčastnilo dohromady sto deset tisíc lidí. „Když se začínáme bavit o padesáti tisících návštěvníků, tak to je skutečně fenomenální návštěvnost, kterou by na začátku tohoto projektu nikdo nečekal,“ upozorňuje Robert Kozler.  

Reportáž Antonína Šimůnka (zdroj: ČT24)

Galeriím i muzeím se dnes díky oslavám zvedla několikanásobně návštěvnost. Třeba na hvězdárnu na Petříně, která také nabízela zvláštní program, přišlo okolo dvou tisíc návštěvníků. „Odhaduji, že na hvězdárnu přišlo desetkrát více lidí, než je běžné,“ uzavírá astronomka Lenka Soumarová. 

Oslavy Prahy mají rok od roku širší záběr. V dalším ročníku se chtějí vedle hudby, výtvarného umění, architektury, dějin a vědy věnovat také českému filmu.