Budějovická radnice prohrála spor o most přes Malši

České Budějovice – Modrý most, který v Českých Budějovicích spojoval protilehlé břehy řeky Malše, již nemohou využívat k přepravě vozidla. Město totiž prohrálo soudní spor s občanským sdružením, jež upozorňovalo na hustý provoz a hluk v blízkosti mostu. Uzavření mostu pro auta proto v části města způsobilo kolaps. Soud uznal námitky sdružení, že má most sloužit maximálně cyklistům.

Modrý most sice spojil břehy Malše, avšak zásadně rozdělil občany Českých Budějovic. Už před čtyřmi lety začali místní podepisovat petici, kvůli nadměrnému hluku aut a obavám ze své bezpečnosti. Nejvyšší správní soud uznal jejich námitky, a proto magistrát dnes musel most pro auta uzavřít. Překvapení řidiči tak vytvořili na okolních silnicích kolony, ti odvážnější z nich nařízení nerespektovali a přes most přesto přejeli.

Modrý most nahradil lávku, kterou před devíti lety strhla povodeň. Jeho výstavba si vyžádala 55 milionů korun. Radnice most otevřela pro auta před šesti lety, kdy provoz ve městě komplikovaly uzavírky. Podle radních odlehčil dopravě, a tak rozhodli, že zůstane trvale průjezdný. S verdiktem soudu proto nesouhlasí a hodlá usilovat o obnovení provozu.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)
Most přes řeku Malši
Zdroj: ČT24