Ze sídliště Rochlice je sociálně vyloučená lokalita

Liberec – Největší liberecké sídliště Rochlice se stává sociálně vyloučenou lokalitou. Své kontaktní centrum tam proto otevřela humanitární organizace Člověk v tísni podpořená radnicí. Zaměřuje se hlavně na děti a mládež, ti nemají na sídlišti téměř žádné vyžití, pomáhá ale také například dlužníkům, kterých na sídlišti rychle přibývá.

Sídliště Rochlice není ke svým obyvatelům příliš hostinné. Paneláky jsou namačkány jeden na druhý, mezi nimi vedou úzké ulice přeplněné stěží zaparkovanými auty. V Rochlici přitom žije asi deset tisíc obyvatel – tedy desetina Liberce. Z nemalé části jsou místní sociálně slabí, příslušníci menšin nebo cizinci. „Ze sídliště Rochlice se stává sociálně vyloučená lokalita,“ přiznal náměstek liberecké primátorky Kamil Jan Svoboda.

Kromě slabých je problémem Rochlice také množství mládeže, která nemá na sídlišti vůbec žádné smysluplné vyžití. Právě na děti a dospívající se chce zaměřit organizace Člověk v tísni, která v Rochlici otevřela kontaktní centrum v bývalé služebně městské policie. „Je tam takzvaný nízkoprahový předškolní klub – to je zařízení pro děti od 3 do 6 let. Jeho cílem je předškolní příprava. Pro mládež – to je skupina 15 až 26 let – je nabídka volnočasových aktivit. Ta je prostředkem získání kontaktů k mládeži. Cíl je řešit jejich problémy,“ popsala ředitelka libereckého Člověka v tísni Eva Pospíšilová Kočárková.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Za pracovníky Člověka v tísni ale přicházejí i dospělí, kteří se ocitli ve finančních problémech. Sídliště je plné dlužných domácností, které nemají prostředky k dalšímu splácení. „Problém zadluženosti nebo předluženosti je velmi výrazné téma,“ poukázala ředitelka Pospíšilová Kočárková.

Nejstarší domy v Rochlici jsou ze 70. let. Výstavba tu skončila v roce 1992. Teď sídliště prochází nákladnou rekonstrukcí, která má prostředí alespoň trochu zpříjemnit.

Člověk v tísni už v Libereckém kraji pracuje na dvou místech – v Hrádku nad Nisou a České Lípě. V budoucnu se chce organizace víc zaměřit na Frýdlantsko.