I bez lístku si můžete zarybařit

Orlík – Nahodit udici bez lístku se dá, aniž se člověk stane pytlákem. Stačí si u soukromých rybníků zaplatit jednorázový lov. Rybaření se však věnují povětšinou jen starší lidé, ze současných tří set tisíc registrovaných rybářů je jen necelé desetině míň než osmnáct let. Rybářský svaz v takovém lovení vidí cestu, jak k profesionálnímu rybaření přilákat víc mladých lidí. Lovit pak mohou i v zahraničí. Češi nejčastěji míří do skandinávských zemí.

Ti, kdo mají povolenky, vyrážejí například k údolní nádrži Orlík. Rybářská stráž přehrady tak zkontroluje stovky rybářů. Letos zadržela zhruba tak 15 až 20 povolenek. Na ryby je ale možné vyrazit i bez povolení, a to k soukromým rybníkům, kde je možné za určitý poplatek si rybu chytit. Tím se každý vyhne pokutě za pytláctví. Pruty a vše k lovení potřebné je možné si u soukromých rybníků půjčit – tzv. povolenka tak stojí 450 korun a více. A úlovek je přitom zaručený. „Ten rybník není nijak velký a ta ryba migruje a je opravdu možné do hodiny vytáhnout kapra,“ vysvětluje Robert Sloboda, majitel chovného rybníka Borek v obci Krajková. 

Veřejné rybaření tady na rybníce v Krajkové začalo před šesti lety a zájem rok od roku stoupá. Jen během letních prázdnin se tu vystřídá až 300 lidí.

Reportáž Marka Štětiny a Richarda Samka (zdroj: ČT24)