Pardubice prý na výměně se státem a krajem prodělají, tvrdí opozice

Pardubice – Vedení města chce získat pozemek pod zchátralou sportovní halou, společně s krajem a státem proto připravilo tzv. trojvýměnu, při které město vymění s krajem budovu potravinářské školy právě za pozemek v Tyršových sadech a kraj pak zase přenechá státu budovu chemické průmyslovky. Opozice ale transakci kritizuje, výměna školy za pozemek je prý finančně nevýhodná. Zatímco odhadní cena budovy školy je 30 milionů, tak pozemek má hodnotu 11 milionů.

Náměstek pardubické primátorky Jiří Rozinek (ČSSD) přiznává, že cena majetku, který do výměny vstupuje, není stejná. Jde prý ale o transakci ve veřejném zájmu. Vedení města by chtělo trojsměnu uzavřít nejpozději na podzim, teď proběhne vlastní schvalovací proces celé transakce, o kterém budou rozhodovat zastupitelstva a na straně státu vláda. 

Opozice ovšem kritizuje i fakt, že se odhadní cena budovy potravinářské školy během několika let snížila na polovinu. Ještě před pěti lety mluvil odhadce o 60 milionech, krátce před plánovanou výměnou se ale cena snížila na polovinu. Podle opozičního zastupitele Pardubic Jiřího Lejhance (ODS) byla cena snížena částečně účelově. „Ceny nemovitostí se vyvíjí, taková je momentální hodnota,“ tvrdí ovšem náměstek primátorky.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)