V Budějovicích se rozhořel spor o výuku plavání

České Budějovice – V Českých Budějovicích se rozhořel spor mezi dvěma plaveckými spolky – Tělovýchovnou jednotou Koh-i-noor a Plaváním České Budějovice. Jádrem sporu je výcvik pro školy, od září ho totiž budou provozovat oba spolky. Podle rodičů to ale negativně ovlivní úspěšný plavecký oddíl a sepsali proto petici na jeho obranu.

Posledních 40 let v krajském městě vyučovala plavání pro školy jen tělovýchovná jednota. Od letošního roku k ní přibyla další, která funguje pod konkurenčním plaveckým oddílem. Magistrát proto tělovýchovné jednotě vypověděl dosavadní exkluzivní smlouvu. Náměstek budějovického primátora Kamil Calta (TOP 09) říká, že jednota měla monopol, což se prý musí změnit.

O dopoledne se na stadionu budou od září dělit dvě plavecké školy – a to podle všeho finančně pocítí i rodiče dětí, které se sportu věnují i nad rámec školní výuky právě pod tělovýchovnou jednotou Koh-i-noor. „My se netajíme tím, že ze školy financujeme oddíl. Rodiče si teď budou muset připlatit,“ sdělila předsedkyně tělovýchovné jednoty Eva Šmausová.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

Právě plavecký oddíl je podstatou celého sporu. Autoři petice si stěžují, že městská rada ho výpovědí ze stadionu poškodila a nezohlednila při něm jeho dosavadní výsledky ani budoucnost. Plavecký oddíl, který funguje už 60 let a má přes 370 členů, tak zřejmě přijde i o část nových potenciálních sportovců. Petici na jeho podporu podepsalo 226 lidí.

Podle krajského úřadu ale petice nespadá do jeho kompetence, k řešení ji proto předá budějovickému magistrátu.